В Молдове

Un nou proiect FAO pentru dezvoltarea sectorului strugurilor de masă

Автор: AgroExpert

La Chișinău a fost lansat un nou proiect al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), menit să sprijine sectorul strugurilor de masă din Republica Moldova. Evenimentul a adus împreună reprezentanți ai companiilor private, parteneri internaționali, organizații neguvernamentale, asociații de profil și experți FAO.

Inițiativa se desfășoară în cadrul programului global „O țară, un produs prioritar” (OCOP) și are un buget de 350.000 de dolari pentru următorii doi ani. Acordul de colaborare a fost semnat în luna februarie de către Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Republica Moldova, și Viceprim-ministrul Vladimir Bolea.

Atelierul de lansare a proiectului dedicat sprijinirii producătorilor de struguri de masă din țară a avut loc la Chișinău pe 28 iunie și a reunit reprezentanți ai:

  • Ministere și agențiilor de stat
  • Actori din cadrul lanțului valoric al strugurilor de masă,
  • Instituții educaționale și de cercetare
  • Sectorul financiar
  • Organizații ale societăților civile și non guvernamentale.
  • Agenții ONU (FAO și UNIDO), Parteneri de dezvoltare precum delegația UE, GiZ, USAID și instituții financiare internaționale. 

În deschiderea evenimentului, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat că sectorul strugurilor de masă este un lanț valoric prioritar pentru agricultura din Republica Moldova.

„Producem aproximativ 130.000 de tone anual, din care 60% sunt exportate. Prețurile obținute de agricultori în ultimii ani sunt foarte bune. Toate aceste aspecte ne fac să credem că producția de struguri de masă are un viitor promițător. FAO ne-a oferit suport, elaborând un program de analiză a lanțurilor valorice, a modului în care creștem strugurii și a diversificării soiurilor. Cred că toate aceste măsuri vor aduce o direcție clară și bine pusă la punct în ceea ce privește producția, creșterea, promovarea și exportul strugurilor de masă, precum și dezvoltarea agriculturii în general”, a punctat oficialul.

În cadrul atelierului, participanții au prezentat o imagine de ansamblu a necesităților actuale din sector, care se luptă cu creșterea costurilor de producție, acces limitat pe piață și o dependență crescută de materii agricole importate. Aceste obstacole subliniază nevoia urgentă de o schimbare strategică și diversificarea pieței, în special către Uniunea Europeană, pentru a menține viabilitatea pe termen lung a sectorului.

Beneficiind de expertiza FAO, proiectul va efectua o analiză amănunțită a Lanțului Valoric (VC) pentru dezvoltarea unui plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al Ministerului. Mai mult, proiectul va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru Fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri de masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing.

De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor de masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Inițiativa OCOP permite statelor să evidențieze și să stimuleze dezvoltarea lanțurilor valorice pentru  Produse Agricole Speciale care se disting prin calități unice, denominație geografică, practici agricole, care fac parte din patrimoniul cultural sau au un potențial care nu este totalmente valorificat. Acestea sunt produse care nu au beneficiat încă pe deplin de avantajele programelor de dezvoltare agricolă și rurală, și care contribuie, de asemenea, la securitatea alimentară și la un mediu sustenabil și biodiversitate. Prin selectarea strugurilor de masă ca Produs Agricol Special, Republica Moldova recunoaște rolul sectorului de a contribui semnificativ la prosperitatea economică a țării, și la o alimentație sănătoasă și diversificată.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!