Ministerul Agriculturii vrea să resusciteze zootehnia Republicii Moldova, în condițiile în care ramura e subdezvoltată, iar interesul pentru creșterea animalelor este mic urmare a costurilor mari la resursele energetice dar și a înreținerii animalelor.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, într-o întâlnire cu reprezentanții ramurii zootehnice, a menționat că se elaborează Regulamentul de subvenționare și în anul curent vor fi în continuare susținuți crescătorii de bovine: „Noul mecanism va prevedea oferirea subvențiilor per kilogramul de lapte livrat în baza facturilor și per cap de junincă până la prima fătare. Cunoaștem provocările cu care se confruntă sectorul zootehnic, generate de seceta din anul 2022 și creșterea prețurilor la input-uri și utilități. Din acest motiv, un sprijin financiar suplimentar va fi oferit de Banca Mondială, prin care, 25 de milioane de dolari vor fi investiți în sectorul zootehnic, în scopul sporirii eficienței și competitivității fermelor.”
La fel, oficialul a menționat că în anul curent vor fi plafonate activitățile gospodăriilor țărănești, după modelul aplicat exploatațiilor non-profesionale, precum și va fi modificat sistemul de impozitare a acestora.
„Activitățile economice trebuie legalizate, iar noi avem scopul de a facilita acest proces prin îmbunătățirea și ajustarea politicilor”, a comunicat ministrul.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea declara recent că și-a propus ca până în anul 2025 să crească efectivul de animale din fermele moldovenești.
La aprobarea noului concept de subvenționare, ministrul Bolea susținea că ca accentul va fi pus pe zootehnie, în condițiile în care ramura a rămas subdezvoltată. „Vorbim despre zootehnie. Și din 2023 vom începe un amplu proces de fortificare a acestei ramuri. (…) Până la finalul mandatului de la minister în anul 2025 vreau să ajungem la un minim de 20 mii de vaci în ferme pentru a asigura cantitatea minimă de lapte necesară procesatorilor și consumatorilor din Republica Moldova”.
În prezent în Republica Moldova, potrivit datelor statistice, sunt 240 ferme, 900 de vaci de lapte și 14 mii de bovine pentru carne. Pentru comparație, în 1991 erau 420 mii de vaci de lapte, iar în 2021 la început de an erau 5100, peste 600 mii de oi, iar în 2021 – 20 mii de oi în condiții de fermă.
În ceea ce privește cantitatea de lapte, Republica Moldova nu-și poate asigura volumul suficient. Republica Moldova consumă anual 568 mii de litri de lapte. Fermele din Moldova produc puțin peste 29 mii de litri de lapte, iar vacile persoanelor fizice produc 270 mii persoane, însă numărul de vaci scade de la an la an. De exemplu, din 2019, numărul acestora s-a redus cu 22 de mii.
Ultimele date statistice relevă că în ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile cu 5,3%, care a fost generată de scăderea producției atât în gospodăriile populației, cât și în întreprinderile agricole, respectiv, cu 8,4% și cu 2,4 %.
Totodată, în gospodăriile populaţiei a fost marcată micșorarea efectivului de bovine cu 5,8%, de porcine – cu 4,8%, iar efectivul de ovine și caprine a indicat o creștere cu 3,1%.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!