В Молдове

Un proiect pentru sporirea monitorizării reziduurilor, lansat în R. Moldova

Автор: AgroExpert
ANSA proiect monitorizare reziduuri - agroexpert.md

Pe 9 noiembrie a fost lansat Proiectul „Îmbunătățirea conformității standardelor prin creșterea capacităților naționale de monitorizare a reziduurilor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO).

Beneficiarii proiectului sunt Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și laboratoarele la care Agenția este fondator, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), precum și producătorii, fermierii, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), medicii veterinari.

Obiectivul general al Proiectului constă în îmbunătățirea gradului de siguranță a consumatorilor prin sporirea capacităților naționale de monitorizare a reziduurilor în hrana animalelor și în produsele de origine animală (pesticide, produse de uz veterinar, contaminanți și substanțe interzise).

Astfel, prin intermediul proiectului, vor fi consolidate capacitățile ANSA și MAIA prin revizuirea cadrului juridic și de reglementare și prin punerea în aplicare a sistemelor de management eficiente. Totodată, vor fi preluate cele mai bune practici de către laboratoarele naționale de referință prin extinderea capacităților de testare și conformitate.

De asemenea, vor fi sensibilizate IMM-urile și operatorii din domeniul alimentar privind aplicarea standardelor și reglementărilor tehnice din lanțurile valorice ale cărnii, păsărilor de curte și produselor din carnea de pasăre.

Directorul general al ANSA, Radu Musteața, care consideră binevenită această oportunitate pentru Republica Moldova, pentru producătorii mici și mijlocii, pentru cei care doresc să-și extindă activitatea  pe piața Uniunii Europene și, în primul rând, pentru consumatorii care trebuie să primească un produs alimentar sigur și inofensiv.

Operatorii din domeniul alimentar, prezenți la evenimentul de lansare, au apreciat aceste acțiuni care nu pot aduce decât  plus valoare activităților pe care le dezvoltă. Aceștia consideră că, atingând standardele internaționale vor avea capacitatea să-și exporte produsele și în Uniunea Europeană.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!