Asociațiile de business din domeniile agriculturii, vitivinicol și turismului vor beneficia de suport, ghidare și mentorat în consolidarea capacităților de advocacy și politici. Această activitate a fost lansată de Proiectului USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală și va fi implementată cu suportul tehnic al Asociației Business-ului European (EBA Moldova).
Scopul acestei inițiative constă în dezvoltarea asociațiilor prin consolidarea capacităților de advocacy, facilitarea participării active a acestor asociații la diverse platforme B2G, precum și prin implementarea unui program de mentorat menit să asigure dezvoltarea activității operaționale a asociațiilor și setarea principiilor de bună guvernanță în cadrul acestora.
Astfel, vor fi create relații sustenabile între asociațiile sectoriale și autoritățile publice care țin de participarea la diverse platforme de dialog public-privat existente în Republica Moldova. Inițiativa dată se încadrează în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dat fiind rolul pe care îl va avea sectorul asociativ în procesul de negocieri, reprezentând și promovând interesele businessului autohton.
La evenimentul de lansare a activității au participat reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, EBA Ucraina și ai asociațiilor respective din Moldova.
Vasile Plamadeala, ofițer de comerț din cadrul Delegației UE, a reiterat importanța unei implicări active a asociațiilor sectoriale în procesul de negocieri și transpunere a cerințelor și standardelor comunitare în cadrul legislativ național.
Svetlana Mykhailovska, director adjunct, EBA Ucraina, a împărtășit experiența EBA Ucraina de implicare a asociației în procesul de armonizare legislativă în Ucraina, făcând referințe la exemple concrete de consultări extinse facilitate de organizația pe care o reprezintă, inclusiv de participare a acesteia la diverse platforme, inclusiv de dialog cu instituții europene relevante.
Participanții au salutat și confirmat necesitatea unui astfel de suport, în special din perspectiva aderării Republicii Moldova la UE, proces în care rolul acestor asociații va fi consolidat prin implementarea celor mai bune practici de dezvoltare sustenabilă și de creștere a rezilienței acestora față de eventualele reforme structurale și de politici publice.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!