Pentru Republica Moldova porumbul este un simbol naţional. Dezvoltarea producerii porumbului a făcut-o recunoscută în lume, nu numai pentru recoltele ce le obţine, dar și pentru aportul în ameliorarea sortimentului și asigurarea cu seminţe a multor ţări.
Porumbul este tradiţional principala sursă de hrană a populaţiei, fiind utilizat în formă de făină, crupe, boabe fierte, conservate, fulgi etc. Pe larg atât în formă de boabe, boabe procesate, dar și diferite modalităţi de consum a masei vegetale este folosit pentru nutriţia animalelor.
Fiind o sursă importantă de amidon, ulei şi gluten, porumbul este utilizat în multe produse ale industriei de panificaţie, produse rafinate şi prelucrate. Este recunoscut că cea mai eficientă sursă pentru obţinerea bioetanolului. O tonă de bioetanol se obţine din circa 3 tone de porumb (care costă 90 de euro/tonă) și se vinde cu peste 700 de euro, fiind o afacere profitabilă, datele se conțin în Ghidul practic pentru producătorii agricoli privind Bunele Practici De Utilizare A Energiei Regenerabile În Agricultură, elaborat cu suportul financiar al Fondului Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD).
Nu numai boabele, dar și partea vegetală a porumbului (tulpinile, frunzele, pănușile, paniculele), coceni și ciocleji, sunt pe larg utilizate pentru nutriţia animalelor în mod direct ori în formă de siloz, fiind mai eficient când acesta conţine boabe. Însă și după aceste consumuri mai rămân resturi și chiar volume separate de masă vegetală ori masă însilozată ce se folosește în scopuri energetice.
Porumbul este cultivat în foarte multe regiuni ca şi materie primă pentru producţia de biogaz, la fel şi în diferite regiuni ale Europei pentru atingerea obiectivelor privind energia din resurse regenerabile. Porumbul este tăiat, însilozat, apoi descompus într-un fermentator anaerob cu ajutorul microbilor, astfel obţinându-se metan (şi alte substanţe organice).
Porumbul are cea mai mare emisie de gaze raportat la o tonă. Soiurile speciale cu conţinut ridicat de substanţă uscată pot produce o recoltă de 60 t/ha, din care se pot obţine până la 6 000 m3 de metan, care este folosit în primul rând pentru producerea energiei electrice, dar și a celei termice pentru întreţinerea altor industrii ori pentru încălzirea locuinţelor. Și în acest caz trebuie evitată exagerarea utilizării volumelor necontrolate de porumb în orice formă în detrimentul securităţii alimentare a populaţiei.
Cultivarea intensivă a porumbului pentru bioetanol necesită însă cantităţi mari de pesticide și acestea au un efect nefast asupra solului, ceea ce înseamnă că principalul avantaj al acestui combustibil (faptul că afectează mai puţin mediul) este oarecum anihilat.
Totodată, dacă porumbul ar fi păstrat ca principala sursă pentru biocombustibil, recolta destinată hranei umane și pentru animale, ar scădea și o criză alimentară ar fi iminentă; preţurile la alimente ar putea crește cu 15–40%, determinând rezultate dezastruoase pentru ţările mai puţin dezvoltate.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!