В Молдове

Va fi instituit un nou mecanism de calcul a plății pentru terenurile fondului apelor

Автор: AgroExpert
calcul plăți teren don apă - agroexpert.md

Un proiect de lege care prevede stabilirea cuantumului locațiunii pentru terenurile fondului apelor a fost examinată în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Inițiativa legislativă, care aparține președintei Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh, are ca scop ajustarea cadrului normativ existent în vederea valorificării corespunzătoare a terenurilor fondului apelor și a terenurilor fondului silvic proprietate publică, precum și a preluării dreptului de administrare asupra acestor terenuri proprietate a statului de către entitatea responsabilă de administrarea resurselor de apă și a celor silvice.

Proiectul prevede ca plata chiriei inițiale de expunere la licitație pentru adjudecarea dreptului de posesie și de folosință a terenurilor fondului apelor se fie calculată conform unei metodologii aprobate de Guvern. La calcularea plății anuale a chiriei și redevenței pentru terenurile fondului apelor ocupate de construcții hidrotehnice entitatea administratoare va aplica coeficientul de micșorare de 0,01, iar pentru terenurile libere de construcții – coeficientul de 0,8.

Noile modificări au survenit urmare a faptului că, în actele normative actuale, nu este prevăzut un tarif pentru locațiunea/redevența terenurilor din categoria de destinație a fondului apelor, fiind aplicat, prin analogie, tariful pentru terenurile cu destinație agricolă.

Totodată, proiectul propune completarea Legii privind fondul piscicol,  pescuitul și piscicultura cu noțiunea: „vivieră flotabilă”, care reprezintă o instalație plutitoare, alcătuită dintr-un cadru poliedric cu pereți din plasă, destinată creșterii peștilor sau altor viețuitoare  acvatice.

Proiectul va fi propus spre examinare și aprobare în plenul Parlamentului.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!