Pentru a obține o producție bogată și o calitate bună, grâul trebuie să găsească în sol o cantitate mare și accesibilă de elemente nutritive, astfel încât să aibă cât mai multe resurse în perioada când vegetează în condiții de ger. Cum s-au adaptat condițiilor climatice și solului culturile cultivate, după perioada rece, după seceta de anul trecut și care sunt prognozele pentru roada anului 2021, am încercat să aflăm de la agricultori.
Vasile Dânga, agricultorul din Ștefan Vodă, care are o suprafață de circa 200 hectare cultivate cu grâu, este foarte optimist în ceea ce privește roada anului 2021. Acesta ne-a comunicat că perioada de iarnă, inclusiv înghețurile de primăvară care au fost, au trecut fără consecințe grave și că nu au afectat cultura de grâu.
”Pot să vă spun că grâul se simte bine, umiditate avem, triplu comparativ cu anul trecut. După seceta severă din 2020, cantitatea de apă din sol continuă să se refacă. Precipitațiile căzute au permis culturilor de toamnă să se dezvolte foarte bine. Deocamdată, lanul arată foarte bine. Vom vedea ce se va întâmpla până la recoltare.Așteptăm să se încălzească vremea ca să putem să începem semăntatul culturilor prășitoare porumb și floarea- soarelui. Preconizăm să semănăm o suprafață în jur de 670 de ha. Sperăm că vom avea roadă bună în acest an” a declarat Vasile Dînga.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!