Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a identificat 121 de agricultori care ar avea dificultăți în realizarea obligațiunilor contractuale față de creditori, inclusiv bănci comerciale, instituții nonbancare sau furnizori.
„Informațiile acumulate de MAIA despre producătorii agricoli aflați în dificultate vor fi puse la dispoziția creditorilor pentru examinare, dar în continuare asta rămâne prerogativa acestora, deoarece MAIA, ca și orice entitate, nu poate interveni în relația contractuală dintre doi agenți economici. La următoarea ședință a Comisiei, creditorii, care vor primi informațiile despre agenții economici vor veni cu niște soluții clare despre cum putem să intervenim pentru a nu înrăutăți situația producătorilor agricoli”, a precizat secretarul de stat al MAIA Vasile Șarban, care este președintele Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023.
Te-ar putea interesa și: Fermierii întârzie să achite creditele. Asociația Băncilor: „Căutăm soluții”
Între timp, pentru a oferi o viziune mai amplă, despre ceea ce se întâmplă în partea de sud a Republicii Moldova, MAIA a solicitat direcțiilor agricole raionale informații ample despre numărul de producători agricoli afectați de seceta din anul curent, suprafața și culturile afectate, dar și nivelul de daună a acestora.
„Acumulând datele, vom face o analiză și vom veni cu alte soluții”, explică Vasile Șarban.
Oficialul a mai menționat că inițiativa privind rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată urmează a fi votată în Parlament pe 28 decembrie.
Citește și: Va fi extinsă perioada de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli
De asemenea, se analizează deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru a identifica principalele aspecte care sunt prevăzute în aceste decizii.
„Deja am elaborat propuneri de modificare la actele legislative, am identificat 3 aspecte principale: licențierea importurilor a unor categorii de cereale și oleaginoase din Ucraina, vom menține coridoarele verzi pentru exportul produsele ușor perisabile și vom suplini lista produselor social-importante”, susține secretarul de stat al MAIA.
Amintim că, la începutul lunii decembrie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat începerea activității Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!