În această săptămână prețul la câteva tipuri de pâine a crescut cu câțiva bani, la fabrica de la Bălți și la cea de la Soroca, veste care s-a răspândit în rândul populației, după ce s-a auzit la televizor că se scumpește pâinea în țară. Și acest lucru se întâmplă exact după ce reprezentanții Ministerului Agriculturii au anunțat că avem o recoltă record la grâu în acest an. Care este situația reală și cum va interveni MADRM în procesul de stabilire a prețurilor la pâine, ne-a explicat Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Șarban.
”De la început aș vrea să se înțeleagă corect faptul că prețul la anumite tipuri de pâine a crescut nu din motiv că nu avem grâu în țară, dar pentru că prețul la acesta, cât și la carburanți, la imputurile agricole, dar și cel al produselor de ambalare au crescut. Prin urmare producătorii de pâine au fost nevoiți să ridice prețul final al pâinii și să fim cinstiți, cu numai câțiva bani, fabrica din Bălți, la o categorie de pâine cu 11 bani și la alta cu 14 bani, iar la Soroca la fel cu câțiva bani. Dar producătorii au costuri mai mari, vedeți că materia primă, făina mai scumpă, uleiul este mai scump, forța de muncă, prețul a crescut de la sine. Într-adevăr în acest an avem o recoltă de aproximativ 1.5 milioane de tone, dar aceasta reprezintă cu 300 mii de tone mai mult decât în alți ani, să fim realiști, în țările vecine prețul final la pâine este unul mai mare decât la noi, în Ucraina și România, prețul pâinii este oricum cu mult mai ridicat decât în Moldova” a subliniat Vasile Șarban.
Experţii în agricultură avertizează că tarifele la grâu ar mai putea să crească, deoarece ţările care formează preţul mondial la această cultură au fost afectate, în acest an, de calamităţi naturale.
”Noi am vorbit cu mai multe companii producătoare de pâine și alte produse de panificație, care au suportat pierderi pe parcursul anului și aceste majorări urmau să se producă, altfel nu se putea. Inflația la nivel global a afectat prețurile, de fapt în mai multe țări prețul la pâine s-a majorat, în unele țări cu 30-40 %. Statul neapărat va interveni, nu putem controla sau impune careva condiții la formarea de prețuri la agenții economici, în schimb putem examina situația și să intervenim în cazul producției pâinii sociale, care nu trebuie să depășească cu 10% marja de profit, fapt care se respectă. Pâinea socială se produce zilnic la fabrica Franzeluța, o tonă și jumătate și este comercializată persoanelor din grupurile social vulnerabile. De fapt povara pentru producătorii de pâine este mult mai mare decât acei câțiva bani care s-au adăugat la prețul unor categorii de pâine pentru consumatori, or o persoană consumă o pâine în decurs de două- trei zile, pe când producătorii produc zilnic mii de pâini. De fapt, ei sunt cei care suportă cheltuieli pentru a produce această pâine, de câștigat mai mult reușesc datorită altor produse, ne referim la cele de patiserie și de brutărie” a explicat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Șarban.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!