Scumpirea pâinii și a produselor de panificație este una minoră în comparație cu majorarea tarifului pentru consumul de gaze naturale, combustibil și energia electrică. Ajustarea prețurilor la pâine este inevitabilă, din cauza creșterii constante a costului de producţie, susține preşedintele Asociaţiei Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit, Veaceslav Guţuleac. Majorările au început încă din toamna anului trecut, atunci când mai multe întreprinderi din raioane au ridicat cu unul sau cu doi lei prețul la produsele de panificație. Însă în acest an, și recolta de grâu a fost una redusă comparativ cu anul precedent, nemaivorbind de inflația care a atins cote maxime, din cauza războiului din Ucraina.
Preşedintele Asociaţiei Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit, Veaceslav Guţuleac, spune că pe fundalul majorării tarifelor pentru resursele energetice, şi costul de producţie în panificație, va crește. În aceste condiţii, majorările prețurilor la pâine, vor fi inevitabile.
"Costurile de până acum nu acoperă cheltuielile de producere, lucru care trebuie să fie înțeles. Sunt producători care pur și simplu nu mai rezistă la formarea costului, așa că vor fi nevoiți să modifice preţul, de fapt să ajusteze preţul la costurile de pe piaţă. Vedeți cât de mult s-a scumpit componentă energetică, acum dacă prețul la gaz va fi iarăși majorat, inevitabil că va duce la majorarea preţului produselor de panificație. Dar să nu exagerăm, aceste majorări sunt minime comparativ cu ce se întâmplă pe piața din Republica Moldova, la alte produse alimentare. Prețul la lapte a crescut mult, la ouă – la fel, au ajuns să coste dublu, de la 20 la 40 de lei, iar pâinea este mai scumpă cu câțiva bani, maxim un leu. Fiecare producător trebuie să își ajusteze prețul în funcție de costurile materiei prime. Cu cât se va majora costul pâinii încă nu vă pot spune" a explicat Veaceslav Guțuleac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit, Veaceslav Guțuleac, a dat asigurări că nu există motive de îngrijorare pentru populație, deoarece materia primă pentru produsele de primă necesitate este suficientă, în pofida recoltei mai mici din acest an.
”Într-adevăr recolta de grâu din acest an este mai mică, dar există rezerve din anul precedent. În plus, chiar dacă recent au fost informații care au avut menirea să creeze panică în societate, precum că nu s-a putut reînnoi rezerva de stat de grâu alimentar, vă asigur că există suficientă făină pentru a produce pâine pentru consumul intern. În plus, pot să vă spun că prețul făinii, este aproximativ același ca anul trecut, așa că majorările vor fi necesare din cauza componentei energetice” a accentuat Veaceslav Guțuleac.
Reamintim că în luna februarie, un combinat important din ţară, a scumpit produsele de panificaţie cu 30 la sută cu excepţia pâinii sociale care costă 3 lei. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a cerut anterior Consiliului Concurenţei şi Ageneţiei pentru Protecţia Consumatorilor să monitorizeze mai activ majorările de preţ pentru produsele alimentare, în special ale celor de primă necesitate. Potrivit legislaţiei, adaosul comercial pentru produsele de panificaţie nu poate depăşi marja de 10 la sută. Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Şarban, susţine că statul poate interveni în politica de preţuri doar în cazul scumpirii unui număr limitat de produse
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!