Serviciul Fiscal de Stat a publicat anumite date în baza cărora s-a înregistrat o scădere a numărului de companii declarate în insolvabilitate în 2020, cu circa 25% față de anul 2019. Însă în realitate, situația nu este chiar așa. Cifra de 8.407 de agenți economici, declarați în stare de insolvabilitate anul trecut, nici pe departe nu înseamnă că mai puține companii falimentează în Republica Moldova, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.
În 2020, în plină pandemie, când Republica Moldova a trecut prin una dintre cele mai grave crize economice din cei 30 de ani de independență, datele Serviciului Fiscal de Stat, prin care a fost atestat cel mai mic număr de insolvențe din ultimii trei ani, par a fi rupte de realitate. Prin urmare, am solicitat opinia expertului economic, Veaceslav Ioniță.
” Cifra aceasta nu reprezintă absolut nimic. Vă dau un exemplu, falimentează o firmă de o mie de persoane sau zece firme cu cîte un angajat, impactul este necomensurabil. La noi în Republica Moldova, în fiecare an, falimentează mii de firme, de regulă destul de mici și prin urmare acele date nu pot fi considerate relevante. Sunt alți indicatori care ne pot arăta dacă suntem în criză sau nu, locurile de muncă au scăzut sau nu. Dar iarăși trebuie să fim foarte prudenți pentru că la noi scad mereu locurile de muncă, în special în sectorul agrar. Și acest lucru nu este neapărat negativ, deoarece la noi în agricultură munca este încă destul de primitivă, spun acest lucru fără a avea intenția să supăr pe agricultori. Dar dacă în trecut aveai o mie de persoane care prășeau câmpul și în prezent, ai cumpărat un tractor care face aceste lucrări, e greu să spui că s-a întâmplat ceva rău pentru economia țării.
De fapt, consider că anume agricultura a suferit foarte mult în 2020, pe timpul pandemiei. Dacă e să ne raportăm la anul 1950, de când se poate spune că există agricultură în țara noastră, impactul agriculturii asupra economiei a fost devastator în 2020, a scăzut cel mai mult în toți acești 70 de ani. La noi 60% din toată forța de muncă ocupată din zona rurală, mai mult de jumătate din populație țării este încadrată anume în agricultură, sectorul real al economiei. Mai mult de jumătate din exportul Republicii Moldova este fie de produse agricole, fie de produse prelucrate tot în sectorul agricol. Din acest motiv pot spune că 2020 a fost un an în care cel mai mult a suferit agricultura.
Prin urmare, cel mai bun indicator care arată criza este cifra de afaceri, oscilarea acesteia, creșterea sau scăderea. Tot ce se vede clar este că în 2020, cifra de afaceri și în transporturi a scăzut catastrofal și bănuiesc că multe firme dacă încă nu au falimentat, sunt aproape în prag de faliment. Sectorul Horeca la fel a suferit enorm de mult, iar faptul că a scăzut numărul agenților economici declarați în insolvabilitate, este un element nesemnificativ” a menționat Veaceslav Ioniță.