Agricultura este una dintre ramurile economiei care are nevoie stringentă de bani. Or, aceasta nu este una dintre ramurile pe care mizează bancherii, deoarece riscurile sunt foarte mari. Arguumnetul băncilor sunt condițiile climaterice care le joacă festa agricultorilor și se confruntă cu pierderi de recoltă. În topul ramurilor de creditare, fermierii sunt pe locul trei după ponderea împrumuturilor acordate.
Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, soldul total al creditelor acordate se cifra la sfârșitul anului 2022, la 4,4 miliarde de lei, cele acordate industriei alimentare, la 4,3 miliarde lei. Agricultura, de departe, nu este în topul preferințelor băncilor moldovenești. Cea mai creditată ramură este comerțul, cu cele mai puține riscuri, cu un volum de credite de 13,8 miliarde de lei.
În luna decembrie a anului trecut soldul împrumuturilor noi acordate s-a cifrat la 4,3 miliarde de lei, dintre care 2,1 miliarde de lei au fost acordate în monedă națională – 2,1 miliarde de lei. Industriei alimentare revenindu-i o pondere de 11,5%, iar agriculturii – 9%.
Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 13,97 la sută, la cele în valută – 5,13 la sută, iar la cele atașate la cursul valutei – 5,48 la sută.
La creditele în moneda națională s-a micșorat cu 0,23 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 13,28 la sută, persoanelor fizice care practică activitate – cu o rată de 17,02 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 16,46 la sută;
La creditele în valută s-a majorat cu 0,47 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 5,07 la sută, persoanelor fizice care practică activitate – cu o rată de 5,23 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 7,06 la sută.
Datele BNM relevă că dobânda la împrumuturile acordate persoanelor juridice, care includ și agriculturii, a început să se reducă urmare a relaxării politicii de monetare de către BNM.
Astfel, rata medie pentru împrumuturile acordate personale fizice acordate în luna decembrie a constituit 13,84%, cu 0,56 puncte procentuale mai puțin față de noiembrie, dar cu 4,86 puncte procentuale mai mult comparativ cu decembrie 2021.
Pentru credite acordate în valută rata medie a constituit 4,61% în luna decembrie, cu 0,46 puncte procentuale mai mult față de noiembrie și cu 1,14 puncte procentuale mai mult comparativ cu decembrie 2021.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!