В Молдове

Victor Șterebeț: ”Fără îngrășăminte, cultura de grâu nu va putea să se dezvolte”

Grâul este cea mai cultivată plantă în lume și a patra cultură mondială ca producție după trestia de zahăr, porumb și orez. Majoritatea agricultorilor din Moldova, care optează pentru cultura de grâu, cunosc foarte bine că pentru a obține recolte bogate, este necesar să investească în semințe de calitate și îngrășămintele necesare pentru a ajuta la dezvoltarea firească a grânelor, mai ales în condițiile meteo nu prea favorabile din această iarnă pentru agricultură.

Precipitațiile nu au fost suficiente, iar vânturile din ultima perioadă au uscat și mai mult solul în diferite zone ale țării. În plus, în contextul majorării prețurilor la nivel global la îngrășămintele chimice, cât și deficitul acestora în Moldova, căci anterior erau importate din Rusia, dar din cauza conflicutului cu Ucraina, cantitățile rămase în stoc în țară se pare că sunt limitate.

Care vor fi acțiunile agricultorilor în această primăvară, cum se vor descurca în condițiile actuale, am încercat să aflăm de la Victor Șterebeț, expert în culturile cerealiere, la o companie distribuitoare de semințe pe teritoriul Republicii Moldova.

”Agricultorii pot să nu își facă griji pentru semințe, noi avem rezerve de circa 10% de anul trecut, dar vom începe a importa în decurs de câteva zile. Am încercat să menținem prețul la semințe pentru că agricultorii chiar s-au pomenit într-o situație destul de dificilă, costurile au explodat o dată cu majorarea prețului la motorină și gaz, multe fabrici de îngrășăminte au limitat producția, iar agricultorii noștri, care de obicei utilizau fertilizanții importați din Rusia, la un preț cât de cât acceptabil, acum au fost forțați să cumpere produse care au ajuns să coste de minim 3 ori mai mult. Dar fără îngrășăminte, cultura de grâu nu se va putea dezvolta. Chiar recent am inspectat câteva câmpuri și am constatat că nu avem umiditate destulă în sol, iarna aceasta nu am avut precipitații, iar vânturile au uscat stratul de sus al solului. Din loturile inspectate cu grâu, pe circa 80% din suprafață, cultura nu a răsărit. Care s-au înfrățit , acum arată bine, dar îngrășăminte oricum va fi necesar de aplicat, peste maxim 2 săptămâni, cel mult. Plantele care se dezvoltă bine, absorb mai mult azot, dar și cele care nu au răsărit până acum, trebuie să fie reabilitate, altfel agricultorii riscă să nu obțină nimic” a explicat expertul.

Pe de altă parte, fără umiditate, culturile semănate nu pot absorbi fertilizantul administrat, prin urmare agricultorii trebuie să fie foarte atenți, pentru că ar însemna că irosesc cantitatea de îngrășăminte, extrem de costisitoare, dacă nu o administrează corect.

”Asimilarea azotului nu este uniformă și pentru că nu peste tot a răsărit cultura de grâu, nici cantitățile fertilizantului nu pot fi aceleași peste tot. Grâul necesită cel mai mult azot în timpul dezvoltării rapide în faza de sfârșit de înfrățire și în faza de alungire a tulpinii. Cu toate acestea, numai dacă există suficientă umiditate în sol sau sunt așteptate cantități suficiente de precipitații. În cazul în care solul este uscat, este mai bine să nu aplice fertilizantul până nu avem o prognoza favorabilă de precipitaţii, mai ales că mulți agricultori optează mai nou pentru îngrășămintele lichid, care are o eficacitate mai mare, dar atenție, acolo unde cultura nu a răsărit, nu îl putem aplica, nu are niciun rost. Abia după ce planta va apărea, agricultorii vor putea administra dozele necesare. În plus, nu toți agricultorii dispun de tehnică pentru introducerea acestui tip de îngrășăminte. Și un aspect important este că îngrășămintele nu poate fi depozitat pentru o perioadă îndelungată, își pierde din proprietățile sale. Acum mulți se orientează către altă piață decât cea din Rusia, de exemplu din Polonia, dar costă mai scump decât cele importate din Federația Rusă, însă în contextul conflictului cu Ucraina, va mai dura până vom avea acces la produsele rusești. Să vedem ce măsuri vor lua autoritățile pentru a susține eforturile agricultorilor din țară în această perioadă” a menționat Victor Șterebeț.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!