В Молдове

VIDEO: Agricultorii din Moldova vor beneficia de subvenţii majorate

Veste bună pentru agricultori: bugetul fondului de subvenţionare pentru anul 2022 a fost majorat cu peste 430 de milioane de lei şi va constitui un miliard şi jumatate de lei. Mai mult, începand cu anul viitor, de suport vor beneficia toţi fermierii, indiferent de marimea gospodariei gestionate. Modificăriile la legislaţie în acest sens au fost aprobate de Guvern.

Potrivit ministrului Agriculturii, Viorel Gherciu, majorarea bugetului de subvenţionare va permite sprijinirea unui număr mai mare de beneficari în anul viitor. Noile modificări la legislaţie oferă posiblitatea tuturor fermierilor cu acte în regulă să acceseze subvenţii de la stat. În lege au fost introduse şi noţiunile de producător micro, mic, mijlociu, mediu şi mare, scrie trm.md.

„Ne propunem ca resursele sa fie distribuite in mod echitabil pentru toate categoriile de producători şi nu numai. De asemenea în premieră vor avea acces la aceste resurse financiare şi instituţiile de cercetare şi instituţiile de invăţamint din sectorul agricol, cât şi asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigare, care până în prezent nu au fost elegibile pentru a beneficia de aceste subvenţii”, a menţionat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii.

Pe Maria Ciobanu din satul Recea, raionul Straşeni, am întilnit-o la un târg din capitală. Femeia spune că încearcă să vândă la piaţă toată producţia obţinută de pe un hectar şi jumătate de teren arabil pe care îi deţine. Fermiera speră să primească un suport financiar de la stat pentru aşi putea procura tehnică agricolă, ca să nu mai plătească altora pentru prelucrarea pământului.

„Avem şi porumb, avem şi cartofi, de toate celea câte oleacă. „Am vrea şi noi ca să avem tehnica noastră ca să ne fie mai uşor pe viitor şi la copiii noştri, ei sunt viitorul ţării noastre şi trebuie şi ei să aibă o ocupaţie şi o bucată de pâine în ţara noastră ca să nu plece peste hotare”, a spus femeia.

Potrivit ministrului Viorel Gherciu, în noţiunea de producător micro se încadrează toţi femierii care prelucrează până la două hectare de teren, dar neapărat aceştia trebuie să fie şi proprietari ai terenurilor.

„Producătorii din categoria micro vor benefica de toate subvenţiile care vor fi alocate pentru dezvoltarea sectorului agricol. În premieră resursele disponibile vor fi repartizate din start pentru fiecare categorie în parte şi indiferent de tipul de gospodărie vor putea beneficia în aceeaşi măsură de valoarea maximă a subvenţiei”, a explicat ministrul agriculturii.

Subvenţiile vor fi acordate pentru investiţii în plantaţiile horticole, cele multianuale, pentru construcţia serelor, a fermelor zootehnice, pentru procurarea echipamentelor moderne, inclusiv a celor pentru irigare. Plafonul de subvenţionare urmează a fi stabilit pentru fiecare activitate în parte.

„Vor fi păstrate noţiunile de tânăr antreprenor, persoanele până la 40 de ani vor putea beneficia de subvenţii majorate pentru aceasta categorie, de asemenea de fermier care s-a întors din strainatate, cei care au muncit peste hotare, vor beneficia de un adaos la această subvenţie, de asemena ne punem scopul ca să asigurăm micii producatori să fie competitivi, este important ca ei să fie sprijiniţi”, a spus ministrul.

Pentru anul 2021, 8.500 de de agricultori din ţară au depus cereri la AIPA pentru a beneficia de subvenţii din partea statului. Suma solicitată se ridică la un miliard 340 de milioane de lei.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!