VIDEO: Recoltarea porumbului este în toi în luna ianuarie, în raionul Strășeni

В Молдове

Deşi suntem în plină iarnă, recolta de porumb este în toi. Acest lucru se întâmplă şi în satul Grebleşti din raionul Străşeni. Agricultorii susţin că nu au strâns roada, deoarece au semănat mai târziu, iar toamna trecută a fost mai rece şi porumbul nu a reuşit să se dezvolte. Mai mult, ei spun că avantajele recoltării porumbului în ianuarie sunt evidente.

Întâi de toate, nu trebuie create condiţii speciale pentru uscarea boabelor, transmite Moldova 1.

Fermierul Petru Caracaş a semănat porumb pe o suprafaţă de 600 de hectare. Agricultorul spune că procesul de recoltare a fost influenţat de timpul ploios şi rece.

„Un an cu temperaturi active foarte joase şi porumbul chiar şi în lunile octombrie-noiembrie încă nu era bun de recoltat, era umiditatea peste 20%, ceea ce nu ne permite să-l păstrăm. La moment finisăm recoltarea. Ne-a permis luna ianuarie, au fost condiţii normale pentru a petrece această operaţie”, povesteşte agricultorul.

Dacă agricultorii ar fi recoltat când trebuia, porumbul ar fi fost foarte umed, iar uscarea lui ar fi încărcat costurile fermierilor.

„Porumbul anul acesta a avut pe vârf aşa un fel de boală şi el a mucegăit în vârf. Dacă pe viitor îl păstrăm până în primăvară şi mucegaiul acesta o să se combine cu toate grăunţele acestea împreună, cu tot porumbul, înseamnă că ele unde şi unde o să prindă să mucegăiască şi de atâta trebuie cât de cât uscătoare mobile”, menţionează un alt fermier, Nicolae Iaţco.

De pe un hectar, agricultorii au strâns aproape zece tone de porumb. Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2021, în toată ţara au fost semănate cu porumb 494 de mii de hectare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку