В Молдове

VIDEO: Turbinele eoliene în Moldova ar produce de 20 de ori mai multă energie electrică decât este nevoie

Criza energetică şi pandemia ne-a forţat să căutăm soluţii alternative. Chiar dacă ţara noastră s-a obligat să promoveze energia alternativă şi astfel să reducă emisiile de CO2, suntem încă dependenţi de platformele tradiţionale. De exemplu, doar prin turbine eoliene Moldova ar putea produce de 20 de ori multă energie electrică decât este necesar însă, până în prezent avem doar 70 de turbine şi acelea în mare parte la mâna a doua.

În parcul eolian din comuna Drăguşenii Noi, raionul Hânceşti, funcţionează două turbine eoliene, cu o capacitate de 1500 de kilowatt(kw) fiecare. Doar o singură instalaţie de acest fel poate genera anual circa 2,5 milioane de kw sau, potrivit proprietarului, un volum suficient pentru a acoperi necesităţile întregii localităţi, informează Moldova 1.

„Energia produsă din sursele alternative şi mai ales din energia eoliană este o energie verde, curată, la producerea căreia se foloseşte doar puterea vântului. Pentru amplasarea unei turbine eoliene este necesar de foarte puţin teren, dar se poate obţine cantităţi enorme de energie electrică”, a explicat proprietarul turbinelor, Corneliu Mîrza.



Din anul 2013 şi până în prezent, în Moldova, au fost puse în funcţiune peste 70 de turbine pe bază de vânt. 

Majoritatea oamenilor salută iniţiativa de a produce energie verde.

„Cred că o să fie un lucru bun. Chiar azi am fost la Chişinău şi am văzut cum una se învârte şi încă repede, nu ne strică imaginea, eu lângă ele am un ogor şi lucrez, chiar lângă dânsele.”
„Dacă o să fie mai multe mori de acest fel poate şi lumina va fi mai ieftină şi nu o să avem atît de multe probleme cu energia electrică.
„Pe o parte este benefic, dar pe de alta la noi sătenii se gândesc că e poluare pentru aer. Este energie electrică care nu necesită alte investiţii şi nu e poluare pentru aer.” 

Turbinele eoliene de pe teritoriul ţării noastre sunt în mare parte cumpărate la mâna a doua. Instalarea unei singure mori de vânt poate ajunge şi până la 500 de mii de euro. Totuşi, dacă aceasta ar fi nouă, preţul ar fi de cel puţin patru ori mai mare. Chiar dacă statul oferă mai multe instrumente de a stimula producerea energiei eoliene, cum ar fi preţul de achiziţie fix, antreprenorii primesc suport doar dacă instalaţiile sunt relativ noi. 

„Achiziţia întregului volum de energie electrică la un anumit preţ poate fi garantată. Preţul depinde de cât este de mare centrala electrică,  parcul fotovoltaic sau parcul eolian şi beneficiază de schemele de sprijin care se numesc preţ fix, sau preţ stabilit. În mare parte licitaţiile se oferă investitorilor a căror instalaţii nu sunt mai vechi de 36 de luni”, a menţionat secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii, Constantin Borosan.  

Autorităţile din Republica Moldova îşi propun ca 10 la sută din necesităţile de energie electrică a ţării să fie acoperite din surse regenerabile.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!