De Revelion, în capul meselor festive, alături de bucatele gustoase stau spumantele. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a pregătit și o serie de recomandări pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de vin efervescent.
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 356 din 11-06-2015 cu privire la aprobarea Regulamentului privind organizarea pieței vitivinicole din Republica Moldova, vinurile efervescente se clasifică după următoarele categorii: vin spumant, vin spumant de calitate, vin spumant de calitate de tip aromat, vin spumos, vin petiant și vin perlant.
Un aspect important în alegerea unui vin efervescent este concentrația în masă a zaharurilor.
Astfel, vinurile spumante, vinurile spumante de calitate, vinul spumant de calitate de tip aromat și vinul spumos, se clasifică în: brut natur, extra brut, brut, extra sec, sec, demisec, demidulce, iar vinurile petiante și perlante sunt clasificate în: sec, demisec, demidulce și dulce. ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la conținutul de zahăr în băuturile efervescente și să aleagă un spumant cu un nivel redus de zaharuri de maxim 12 g/dm3 (brut natur, extra brut, brut).
„În același timp, este foarte importantă temperatura de servire a unei băuturi efervescente. În funcție de culoare, cele albe și roze se vor savura la o temperatura de 8-10 grade C, cele roșii la 12 - 14 grade C, iar pentru a permite șiragului de bule să perleze fin, se recomandă de a servi aceste băuturi în pahare de tip „flute””, se arată în comunicatul emis de ANSA.
Totodată, inspectorii precizează că sticla trebuie deschisă cu mișcări circulare și trebuie rotită anume sticla și nu dopul, așa cum se face de obicei.
Un indicator de calitate este perlarea. Bulele mici și persistente sunt un indiciu al calității vinului. Acestea apar frecvent în vinurile produse prin metoda tradițională, care implică o a doua fermentare în sticlă.
„Perlarea care durează mai mult timp în pahar sugerează un vin spumant de calitate. Perlarea ajută la eliberarea aromelor din vin, amplificând notele fructate, florale sau de patiserie. O perlare constantă accentuează prospețimea și intensitatea”, mai informează Agenția.
Pe lângă aceste recomandări importante, specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă consumatorii:
- Să procure vinuri efervescente doar din locuri autorizate de către ANSA;
- Să aleagă vinurile efervescente limpezi, fără impurități și/sau sedimente;
- Să evite produse vândute în străzi, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale;
- Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;
- Vinurile spumante fără alcool, așa zise „pentru copii”, conțin coloranți și aromatizanți care pot fi periculoși pentru sănătatea copiilor.
„Indiferent de spumantul ales, consumați băuturi alcoolice moderat. Excesul de alcool provoacă prejudicii grave sănătății”, recomandă Agenția.