Evoluțiile, provocările și oportunitățile de consolidare a capacităților Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA) au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai Legislativului, asociațiilor de profil și ai proiectelor de asistență externă.
Scopul ședinței a fost de a iniția procese de reforme și de a identifica soluții pentru intensificarea relațiilor dintre producătorii agricoli, mediul asociativ, comunitatea academică și instituțiile statului în contextul sporirii competitivității sectorului.
„Cooperarea dintre cercetători și reprezentanții statului este absolut necesară în vederea inovării sectorului agroalimentar, dezvoltării proiectelor științifice, valorificării livezilor experimentale și plantațiilor viticole. Ședința de astăzi trebuie să consolideze cooperarea între părți pentru a remedia situația existentă, pentru a identifica posibilități de obținere a materialului săditor pomicol liber de viruși, cu caracteristici și însușiri superioare, astfel încât să fie competitiv pe plan internațional. Este important pentru economia țării să reușim substituirea importului de material săditor cu producție autohtonă. La fel, trebuie să focusăm atenția asupra implementării tehnologiilor de întreținere ecologică a plantațiilor, întrucât cererea de produse ecologice este în continuă creștere pe piață”, a menționat ministrul Viorel Gherciu.
Participanții au formulat propuneri privind organizarea și funcționarea IȘPHTA, au discutat aspecte ce țin de producerea, controlul, certificarea și comercializarea materialului săditor și au explorat posibilități de stimulare a investițiilor pentru activitățile de cercetare.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!