В Молдове

Viorel Gherciu: ”Omagiem oamenii care cresc pâinea cea de toate zilele, în pofida greutăţilor care există”

În fiecare an, în cea de-a 4-a duminică a lunii noiembrie, în Republica Moldova se sărbătorește Ziua lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare.Cu această ocazie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a susținut o conferință de presă.

Oficialul a adresat la debutul conferinței felicitări cu ocazia sărbătorii, menționând că în pofida greutăților, lucrătorii din agricultură și industria de prelucrare continuă să activeze. Totodată, ministrul a înmânat diplome reprezentanților mass-media care au contribuit prin materialele difuzate la promovarea domeniului agricol, ulterior a făcut anumite totalizări despre activitatea ministerului pe care-l conduce.

”Anul 2021 a fost unul deloc uşor, însă am obţinut recolte înalte la majoritatea culturilor.Pentru prima dată, am recoltat peste 1,5 mln tone de grâu, peste 800 mii tone de floarea soarelui, se aşteaptă peste 2,5 mln tone de porumb, mere am strâns circa 603 mii tone, iar struguri, circa 315 mii tone. În acest an în agricultură producătorii au investit peste 4 mlrd de lei, iar Guvernul a venit cu un suport în sumă de peste 1 mlrd şi 300 mln lei. La AIPA au fost depuse peste 8.500 de cereri. În premieră, Guvernul a majorat Fondul de subvenţionare  cu 435 mln lei, astfel ajungând la 1,5 mlrd lei.Finanţarea sectorului agricol rămâne o prioritate pentru noi. Zilele acestea au fost efectuate modificări la Legea 276 privind principiile de subvenţionare a agriculturii şi mediului rural”a precizat Gherciu.

Totodată ministrul a subliniat acțiunile care se vor realiza în premieră în 2022, noutățile din domeniu care au menirea de a susține dezvoltarea per ansamblu.

”Pentru prima dată, de subvenţii  vor beneficia instituţiile de învăţământ cu profil agricol şi instituțiile de cercetare şi inovare din domeniu, Asociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare. A fost prelungit proiectul Livada Moldovei până în mai 2023.O altă noutate. De anul viitor se introduce noţiunea de producător micro. Ce înseamnă asta. Fermierul care deține în proprietate  o suprafaţă de teren de pînă la 2 ha, va putea beneficia de subvenţii, şi producătorii mici cu terenuri pînă la 10 ha, de asemenea. În aşa fel ne dorim ca agricultura să se modernizeze, să devină profitabilă.Cu toate că vom susţine producătorii micro, mici şi mijlocii asocierea lor rămîne o prioritate, statul va stimula şi va încuraja formarea grupurilor de producători şi a cooperativelor” a menționat Viorel Gherciu. 

Oficialul a mai adăugat că vor fi majorate suprafețele care vor fi irigate, dar și sectorul zootehnic va fi susținut mai mult.

”Agricultura, după cum ştiţi întotdeauna a fost dependentă de condițiile climatice, de aceea planificăm să majorăm suprafeţele irigate. Din păcate,  acest domeniu a cam fost lăsat în umbră. Pentru că avem insuficienţă de produsele de origine animală, trebuie să investim în dezvoltarea sectorului. Anual scade numărul de bovine. De exemplu, în ultimii 3 ani șeptelul de animale a scăzut cu 25 de procente, iar producţia de lapte cu 14 procente. Populaţia consumă anual peste 450 de mii tone de lapte, deşi necesarul este de 700 de mii tone de lapte.Suntem asiguraţi cu lapte integral în proporţie de 71%, cu carne de pasăre numai 68 %,cu unt 58 % şi cașcaval cu 39 %. Anume din această cauză vom oferi subvenţii pentru dezvoltarea sectorului zootehnic.”

Ministrul a făcut referire și la viticultori și vinificatori, care s-au confruntat cu multe provocări în acest an agricol, dar au obținut rezultate bune.

”Nu a fost cel mai reuşit an, referitor la calitate,  nici pentru sectorul vitivinicol. S-au recoltat circa 65 de mii tone de strugurii de masă iar în total 315 mii tone. Până la 15 noiembrie, s-au exportat peste 29.7 mii tone de struguri din roada anului curent, cu peste 8 mii tone mai mult decît volumul total al exportului din anul trecut. Strugurii au fost exportaţi  în Federaţia Rusă  peste 16 mii tone, în România - 4,49 mii tone, Belorus - 2,71 mii tone , Ucraina - 3,16 mii tone şi Polonia - 1.47 mii tone. Cu totul alta este situaţia în sectorul vinificaţiei. În primele 8 luni ale anului 2021 s-au exportat circa 8 mln de l de vin , cu 11 % mai puţin decât anul trecut în aceeaşi perioadă,ceea ce constituie în expresie bănească 90,2 mln dolari cu 10 % mai mult Principalele pieţe sunt CSI - 25,3 mln dolari, UE - 36 mln dolari, şi pe alte pieţe - 28,7 mln dolari. Cele mai importante pieţe de desfacere a vinurilor moldovenești  sunt - România, Federaţia Rusă, Cehia, Polonia şi China” a declarat ministrul Viorel Gherciu.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!