В Молдове

Vladimir Miron: ”Mierea de tei va lipsi în acest sezon, în schimb am adunat destulă miere de salcâm”

Stupina Apicola Miron- AgroExpert.md

Vladimir Miron a preluat pasiunea pentru apicultură încă de la străbunicii săi, din partea tatălui, iar în prezent alături de soția Natalia și cei doi copii, dezvoltă afacerea dulce a familiei, având circa 150 de stupi. Ba mai mult, din 2019, apicultorul a obținut atestarea de stupină de prăsilă, așa că Vladimir Miron pregătește și material genetic, familii și regine pentru alți albinari.

”De mic îmi amintesc că îl ajutam pe bunelul meu, primul din localitate care a adus stupii sistematici în raionul Nisporeni, astfel toată prisaca a fost transferată treptat pe stupi sistematici. Suntem a 5 generație și sperăm să nu fim ultima, băieții noștri se implică acum în toate lucrările, fapt ce ne bucură că va avea cine continua tradiția familiei Miron. În 2015, părinții aveau un număr mare de albine și mi-au dat ultimatum, ori mă implic și eu, ori le vând. Așa că în toamna anului 2015 am decis că voi face apicultură și deja în 2016 am renunțat la munca de birou de la capitală și am început să mă implic la toate etapele. Tehnologiile preluate de la părinți s-au adeverit învechite, așa că în primii ani, ne-am adaptat la schimbarea climei, la noile tehnologii existente în domeniu, am participat la diferite instruiri și am învățat multe lucruri utile în această activitate. Și acum continuăm să învățăm, împreună cu soția pentru că apicultura ne obligă să ținem pasul cu realitatea acestor vremuri” a menționat Vladimir Miron.

Amplasată într-o zonă pitorească, în codrii din raionul Nisporeni, comuna Boldurești, stupina familiei Miron are parte de un mediu favorabil pentru dezvoltarea albinelor, departe de oraș.

”Căldurile mari se simt și la noi, deși am încercat să oferim albinelor condiții optime aici în sânul naturii. Din păcate, din cauza caniculei, teiul nu a secretat nectar în acest an și prin urmare, mierea de tei va lipsi în acest sezon. În schimb, am avut noroc de floarea de salcâm, am adunat în jur de 20 kg per stup, de fapt aceasta și este media pe țară, de 15-20 kg de miere. Dar urmează culesul la floarea soarelui în curând, sperăm că vom reuși să obținem cantități bune, există șanse mari, familiile sunt pregătite de cules. Pe lângă problema cauzată de capriciile vremii, mai există și pericolul substanțelor nocive utilizate de agricultori, care dăunează albinelor. La noi în zonă nu prea se face agricultură intensivă, deși există anumite livezi, dar consider că nu va fi regulă până când substanțele dăunătoare nu vor fi interzise. Conform legii, agricultorii anunță că peste 7 zile vor începe stropirea, care va dura câteva zile, însă noi apicultorii nu putem să ținem albinele închise pe o durată de atâtea zile. Astfel mor albinele în masă, cât și mor lent, pentru că după ce a cules acel nectar otrăvit, albina se întoarce în stup, unde hrănește larvele, din care se nasc albine neviabile, nesănătoase, care trăiesc o perioadă foarte mică, în caz dacă nu mor imediat de la polenul toxic. Albina are o durată de viață în sezonul de cules de circa 40 de zile, dar abia după 20 de zile de lucrări în stup, devine culegătoare, însă cea care este afectată de anumite substanțe nocive, cu imunitate slabă, nu va reuși să culeagă decât 5 zile sau nicio zi. Agricultura ecologică ar fi o soluție, există substanțe inofensive albinelor, care trebuie promovate pentru a fi utilizate și la noi în țară ca treptat să se renunțe de tot la cele nocive” a explicat Vladimir Miron.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!