Industria alimentară a înregistrat o descreștere a producției cu 20,4% (ceea ce a generat descreșterea indicelui general pe total industrie cu 4,4%) în decembrie anul trecut față de luna similară a anului 2021, arată datele Biroului Național de Statistică.
Descreșteri substanțiale s-au înregistrat la fabricarea altor produse alimentare (inclusiv zahăr) cu 52,2% (generând micșorarea indicelui general pe total industrie cu 3,2%), prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – cu 27,2% (-0,5%), prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor – cu 11,1% (-0,1%); fabricarea produselor lactate – cu 8,1% (-0,1%); producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne – cu 7,2% (-0,4%), fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale – cu 4,7% (-0,2%) etc.
În același timp, s-a înregistrat creștere a producției industriale la fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon cu 25,9%.
Per total, producția industrială s-a redus cu 14% în decembrie anul trecut față de decembrie 2022. Micșorarea producției în decembrie 2022 față de luna decembrie 2021 a fost determinată de descreșteri în industria extractivă (-19,5%), în industria prelucrătoare (-15,4%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-7,2%), generând scăderea producției pe total industrie cu respectiv 0,3%, 12,2% și 1,4%.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!