В Молдове

Ziua europeană a parcurilor. Care este tema pentru anul 2024

Автор: AgroExpert
Ziua Europeană a Parcurilor - agroexpert.md

În fiecare an, Ziua Europeană a Parcurilor este sărbătorită pe 24 mai. Tema pentru anul 2024 este „Votează pentru Natură”.

„Natura este importantă pentru noi toți, prin urmare, este esențial să fim preocupați și să luăm măsuri pentru a asigura un viitor sănătos pentru oameni și natură”, precizează responsabilii din cadrul Agenției de Mediu.

În Ziua Europeană a Parcurilor din acest an, Federația EUROPARC dorește să evidențieze cât de esențiale sunt ariile noastre protejate pentru dezvoltarea și implementarea politicilor naturii și rolul lor central în asigurarea unei societăți durabile și rezistente pentru ca cetățenii să trăiască, să lucreze și să se bucure. Să votăm cu toții pentru natură și să oferim un sprijin binemeritat moștenirii noastre naturale.

În Republica Moldova, rezervațiile naturale sunt arii protejate, care reprezintă spații naturale, valoroase din punct de vedere științific, destinate păstrării și restabilirii unui sau a mai multor componente ale naturii pentru menținerea echilibrului ecologic. Conform Legii nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat, sunt înregistrate 51 rezervații silvice, 9 de plante medicinale și 3 mixte: în total 63 de rezervații naturale.

Ziua Europeană a Parcurilor (EDoP) este o zi comemorativă a ariilor protejate din Europa, care a fost lansată în 1999 de către Federația EUROPARC pentru a celebra ariile protejate din întreaga Europă. Sărbătorită prin crearea primului parc național din Europa și a unui set de nouă parcuri create în Suedia în 1909.

Pentru a marca această zi, Agenția de Mediu recomandă:

  • participarea la activitățile inițiate de parcurile naționale cu ocazia acestei zile;
  • respectarea regulamentului de vizitare al parcului pe care îl străbați, îl poți găsi pe website-ul parcului sau la fața locului pe panouri informative;
  • dacă ai sugestii legate de o funcționare mai bună a parcurilor, nu ezita să le transmiți celor care se ocupă de administrarea lor;
  • dacă observi nereguli în parcurile naționale, semnalează-le autorităților. Schimbările în bine încep cu fiecare dintre noi;

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!