Животноводство

Creșterea albinelor pentru începători: Cele mai importante reguli

Автор: AgroExpert
albine - agroexpert.md

Creșterea albinelor pentru începători se poate dovedi o activitate plină de provocări, însă deosebit de frumoasă dacă se respectă o serie de reguli. Nimic nu este ușor la început, însă, cu răbdare, se pot învăța chiar și cele mai subtile lucruri. În acest articol dorim să vă oferim un ghid, în special pentru apicultorii amatori, care să-i ajute la gestionarea activităților în stupină.

Ținerea unui caiet cu activitățile realizate în stupină

Prima recomandare pentru un apicultor la început de drum este să țină un caiet în care să-și noteze aspectele teoretice, precum și detalii despre intervențiile făcute la fiecare familie de albine în parte.

În acest mod vă fi ușor să consulte caietul său, în diferite perioade ale anului, și va ține de asemenea o evidență strictă pe fiecare familie de albine în parte. De asemenea, se recomandă ca în caiet să țină și evidența produselor apicole pe care le utilizează în hrănirea sau tratarea stupului, scrie Cultivă Profitabil.

Creșterea albinelor pentru începători: activitatea de primăvara și primele controale

Prima grijă a stuparului este să facă investigații asupra stării familiei din stup printr-un control auditiv care se efectuează atunci când timpul este rece și nu se poate umbla încă în stup.

Dacă vom auzi un zumzet accentuat și continuu înseamnă că matca a depus ouă și cuibul este format. Acolo unde acest zgomot este greu perceptibil, înseamnă că matca nu a început activitatea.

Dacă însă nu se aude nimic, chiar dacă lovim ușor stupul, atunci se recomandă verificări amănunțite, deoarece situația s-ar putea să fie nu tocmai bună.

După aceea se trece la controlul vizual. Practic, trecem prin fața stupului și observăm urdinișul, dacă este brumat în zilele friguroase înseamnă că familia este puternică și că în stup există o temperatură optimă pentru albine.

Creșterea albinelor pentru începători - sfaturi utile

Dacă temperatura este peste 12 grade Celsius, albinele apar la urdiniș și încep zborul de curățire. Dacă nu se semnalează aceasta, este necesar să se deschidă stupul și să se observe direct care este situația.

Posibil că zborul de curățire să fi avut loc, fără să fie observat de stupar. Dacă starea familiei de albine este mulțumitoare, se încearcă forțarea zborului de curățare ridicând podișorul și lăsând capacele expuse la soare.

Astfel, căldura pătrunde până în ghem și activează albinele care se desprind și încep să iasă pe urdinișul superior. (În acest zbor albinele își curățară intestinele, de aici și numele de zbor de curățare).

Albinele vor începe să consume mierea de la periferia fagurilor unde celulele sunt mai pline, transportând totodată mierea în centrul fagurelui.

Revigorarea albinelor după sezonul rece

Pentru fortificarea organismului, albinelor ieșite din iarnă putem administra apă caldă, mai ales că aceasta le stimulează favorizând zborul de curățire.

Se recomandă că în apa caldă să se adauge aproximativ 5 grame de sare de bucătărie la 10 litri. Sarea în exces este nocivă organismului albinei, un lucru important de știut de cei interesați de creșterea albinelor pentru începători.

După zborul de curățare se va verifica pe rând fiecare stup și se vor lua masuri de ajutorare și reanimare mai ales a familiilor slabe, urmând ca odată cu venirea căldurii să fie în stare de a se auto-reface, culegând nectar și polen proaspăt bogat în vitamine și principii activi.

Cum identificăm familiile slabe

Familiile slabe pot fi identificate ușor, observând excrementele de pe scândura de zbor care în această situație sunt rare. În acest caz se va aplica stimularea albinelor, prin hrănirea suplimentară cu sirop saturat din zahăr, preparat din ceaiuri de plante medicinale netoxice.

Atunci când mai multe albine defecă înainte de a zbura, rămânând pe scândura de zbor fără a se putea înalta în aer înseamnă că situația este mai gravă. În acest caz:

– vom transporta stupul într-o cameră caldă, ferită de zgomote;

– se vă proceda la transvazarea familiei într-un stup curat, dezinfectat și aprovizionat cu faguri cu sirop acidulat, în care s-a adăugat medicamente indicate pentru nematoză;

– albinele ce stau deasupra ramelor se vor pulveriza cu o soluție diluată de apă îndulcită;

– albinele de pe podișor se vor scutura în stupul curat în spațiul gol destinat salteluței;

– fiecare ramă pe rând se va scutura deasupra ramelor din stupul curat. Pentru a nu se împrăștia albinele se așează un stup gol deasupra stupului curat, unde sunt faguri cu miere.

Scuturarea fagurilor de albine se va face brusc lovind rama cu pumnul, fiind ținută în poziție verticală. Stupul se va ține câteva ore în camera încălzită normal cu urdinișul închis pentru a-și forma ghemul, apoi a doua zi se va ține într-o cameră rece (la temperatura mediului exterior) și numai după aceea se vă scoate afară.

Familiile slăbite pot fi unite prin transvazare uneia din ele într-un singur stup și se dotează cu o matcă de calitate (tânără), astfel se formează o familie mai puternică care prezintă o mai mare siguranță de vindecare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!