Carnea de pasăre ocupă un loc important în alimentaţia omului datorită calităţii sale. În comparaţie cu celelalte animale domestice producătoare de carne, pasărea prezintă avantajul de a furniza, datorită greutăţii ei corporale reduse, carne mereu proaspătă.
Conform Ghidului Bunele practici de adaptare a sectorului zootehnic la schimbările climatice, producţia de carne este influenţată de mai mulţi factori, principalii fiind:
Specia: Carcase mai mari se obţin de la sacrificarea păsărilor de talie mare (curci, gâște), care totodată au și un randament la tăiere mai ridicat.
Rasa: În cadrul fiecărei specii de galinacee sau palmipede există rase care au o greutate corporală mai mare comparativ cu alte rase din cadrul aceleiași specii, respectiv acestea produc și o cantitate mai mare de carne. Producţia de carne şi calităţile gustative ale cărnii sunt mai avansate la rasele specializate în această direcţie.
Vârsta: Greutatea corporală și randamentul la sacrificare este mai mare la păsările care au atins vârsta sacrificării.
Gradul de îngrăşare: La animalele supuse îngrăşării înainte de sacrificare se obţine un randament la tăiere mai mare, în carcase se conţine mai multă grăsime şi mai puţină apă.
Alimentaţia raţională cu furaje bogate în proteine influenţează pozitiv creşterea ţesutului muscular şi deci, conţinutul de proteine în carcase. Cantitatea şi calitatea hranei administrate păsărilor condiţionează în mare măsură consumul de furaje la 1 kg spor în greutate și ca rezultat eficientizează procesul de producţie a cărnii de pasăre.
Condiţiile de întreţinere şi exploatare a păsărilor influenţează creşterea, dezvoltarea şi, respectiv, producţia de carne.