Животноводство

Diana Coșalîc: Producția de lapte în fermele autohtone s-a dublat

Автор: AgroExpert
producția de lapte - agroexpert.md

În 2023, producția de lapte în fermele autohtone s-a dublat, anunță directorul adjunct al Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc. Ea a subliniat că scopul subvențiilor acordate fermierilor în acest sens a fost de a majora producția de lapte, de care țara noastră duce lipsă acută. La rândul său, experții precizează că acest ajutor a impulsionat sectorul zootehnic.

Prin subvenționarea per litru de lapte Guvernul a intenționat să sporească productivitatea fermelor din țară și să asigure securitatea alimentară, a declarat directorul adjunct al Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, scrie radiomoldova.

Totodată, aceasta a precizat că în 2024 AIPA își extinde gama de sprijin pentru fermieri, urmând să fie dezvoltate încă trei domenii, cum ar subvenționarea per litrul de lapte de ovine, de caprine, dar și per kilogram de carne de bovină.

„Vreau să mă opresc la kilogramul de lapte de vacă, unde, până la implementarea acestui stimulent financiar, conform datelor Biroului Național de Statistică, se produceau circa 24 de mii de tone de lapte. Urmare a politicii de subvenționare, acesta s-a majorat conform datelor prezentate de crescătorii de animale, la 44 de mii. Așteptăm să vedem datele Biroului Național de Statistică către luna martie pentru totalurile anului 2023, ca să le putem racorda la ceea ce avem pentru politica de subvenționare”, a declarat Diana Coșalîc.

Te-ar putea interesa și: Granturi AGGRI pentru dezvoltarea zootehniei: Care sunt condițiile

Expertul în antreprenoriat agrar, Andrei Zbancă, subliniază că fermierii din țară trebuie pregătiți pentru a putea depune actele ca să obțină mai multe subvenții, astfel încât să fie competitivi pe piața europeană.

„Noi trebuie să-i învățăm pe fermieri să gestioneze corect afacerile. Noi trebuie să îi învățăm să-și transparentizeze afacerea, să îi învățăm să lucreze cu instituțiile bancare, iar eforturile intensive conjugate nu trebuie să fie numai din partea AIPA, ci să fie din partea tuturor, ca să putem să absorbim fondurile care vor fi destinate sectorului agro-alimentar”, a precizat Andrei Zbancă.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că fermele autohtone produc doar ceva mai mult de 5% din consumul de lapte în Republica Moldova dintr-un necesar de 568 de mii de tone de lapte.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!