Животноводство

Hrana animalelor: Cum trecem de la rațiile de iarnă, la plantele verzi

Автор: AgroExpert
Expert: Сергей Кошман
hrana animalelor primăvara - agroexpert.md

Animalele rumegătoare au un stomac compus, unde un rol primordial la digestia furajelor îl joacă microflora ruminală, care are nevoie de ceva timp pentru acomodarea la nutrețuri noi. De aceia este foarte important să nu treceți brusc animalele de la rațiile de iarnă, la utilizarea masei verzi de pe pășuni. Perioada de tranziție trebuie să dureze 10-14 zile.

Plantele verzi prezintă pentru animale un nutreț de o valoare deosebită, deoarece conține practic toate substanțele nutritive importante.

Folosirea nutrețului verde în hrana animalelor dă posibilitate de a mări considerabil producţia animalieră. Totuși, trebuie de luat în consideraţie că plantele verzi tinere se deosebesc printr-un conţinut înalt de proteină, amidon şi potasiu şi cu o concentraţie scăzută de substanţe uscate şi celuloză.

Deci, aceste particularități ale plantelor verzi trebuie luate în considerare, fiindcă hrănind vacile în perioada aceasta numai cu masa verde, ele primesc surplus de proteină și amidon, iar substanță uscată și celuloză insuficient. În schimb pentru asigurarea proceselor normale în digestia vacilor sunt necesare anumite cantități de substanță uscată (15-20 kg la un cap/zi), celuloză (18-22% din substanța uscată a rației). În mod contrar se dereglează digestia și ca urmare o mare cantitate de substanțe nutritive nemistuite se elimină cu fecalele. Informațiile se conțin în articolul  „Particularitățile alimentației animalelor în perioada de primăvară”, semnat de S. Coșman, doctor habilitat în zootehnie.

Din pricina insuficienței de celuloză în rație se micșorează formarea în rumen a acidului acetic, care este predecesorul grăsimilor lactate și acționează negativ la conținutul de grăsime în lapte.

Procesul trecerii la nutrețurile de vară trebuie să fie treptat. Aceasta asigură o lactație bună și păstrează capacitățile înalte de reproducție și sănătate.

Pentru trecerea treptată este necesar ca la rația de iarnă să se adauge la început 4-5 kg de masă verde, iar apoi această cantitate zilnic se mărește în decurs de 8 - 10 zile până la normele stabilite. În perioada de trecere nu se recomandă hrănirea masei verzi în formă curată sau de dat drumul la animale dis de dimineață la păscut „pe stomacul gol”. Ar fi bine ca și după trecerea vacilor la hrănirea cu plante verzi în rație să fie introduse 1 - 2 kg de fân sau paie și 5 - 8 kg de siloz.

O problemă importantă în perioada de trecere la rațiile de vară este îndestularea necesităților vacilor de lapte în zahăr. În aceste scopuri se folosește melasa - câte 0,5 - 1,0 kg la un cap/zi. Aceasta va da posibilitate pentru asigurarea normală a corelației zahăr: proteină în rație, care trebuie să fie 0,8 - 1:1.

Recomandăm și: Alimentația animalelor primăvara: Recomandări pentru fermieri

O mare însemnătate în perioada de trecere o are problema nutriției minerale. În plantele verzi se conține mult potasiu. Dacă corelaţia potasiu -  sodiu în normă trebuie să fie 3 - 4:1, în nutrețul verde ea constituie până la 19 - 20:1. Ca să prevenim dereglările aduse de surplusul de potasiu trebuie la timp folosită sarea de bucătărie. În această perioadă norma ei crește până la 100 - 150 g/cap/zi.

De obicei masa verde și mai ales a plantelor leguminoase, este bogată în calciu și săracă în fosfor, de aceea este necesar folosirea în această perioadă a suplimentelor minerale de fosfor (câte 80 - 100 g la un cap/zi) așa ca fosfatul monosodic sau fosfatul bisodic, care conțin 21 - 24 g de fosfor în 100g de preparat.

În cazul lipsei de substanțe minerale, premixuri în rații, vacile de lapte aflându-se în libertate, la pășune caută singure surse de minerale utilizând chiar și materialul antiderapant de pe marginile drumurilor, un lucru absolut inadmisibil.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!