Животноводство

Lansarea apelului 3 pentru Plăți Directe în Sectorul Zootehnic: Noile măsuri

Автор: Fiodorov Ilinca
Lansarea apelului 3 pentru Plăți Directe în Sectorul Zootehnic: Noile măsuri - agroexpert.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova anunță lansarea apelului 3 pentru depunerea cererilor de plăți directe în sectorul zootehnic. Acest apel vizează subvenționarea diverselor categorii de animale, inclusiv junci, mioare, căprițe și cabaline, pentru perioada până la 13 septembrie 2024 pentru măsurile per cap de animal și până la 23 august 2024 pentru măsurile per kilogram de lapte de vacă, oaie și capră. Crescătorii de animale sunt încurajați să depună dosarele pentru a beneficia de aceste subvenții, contribuind astfel la dezvoltarea continuă a sectorului zootehnic în Moldova.

Începând cu data de 11 iulie 2024, se deschide perioada de depunere a cererilor pentru plăți directe per cap de animal pentru următoarele măsuri:

1. Plăți directe per cap de animal - bovine:
- 1.1 Junci peste 3 luni
- 1.2 Junci peste 12 luni

2. Plăți directe pe cap de animal - ovine:
- 2.1 Mioare peste 3 luni

3. Plăți directe pe cap de animal - caprine:
- 3.1 Căprițe peste 3 luni

4. Plăți directe pe cap de animal - cabaline:
- 4.1 Iepe sau armăsari
- 4.2 Mânze

De asemenea, se vor achita plăți directe per kilogram de lapte pentru:

  • Lapte de vacă
  • Lapte de oaie
  • Lapte de capră

Cererile pentru măsurile per cap de animal se pot depune în perioada 11 iulie 2024 - 13 septembrie 2024, iar cererile pentru măsura per kilogram de lapte se depun în perioada 11 iulie 2024 - 23 august 2024.

„Stimați agricultori și agenți economici din sectorul zootehnic, vă îndemnăm să profitați de această oportunitate unică pentru a solicita subvențiile disponibile și pentru a contribui la dezvoltarea acestui sector vital al economiei naționale. Această inițiativă vine în contextul unor măsuri susținute de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care au demonstrat efecte pozitive asupra numărului de animale subvenționate și a cantității de lapte produs. În 2023, cantitatea de lapte subvenționată a depășit 42.000 de tone, reflectând impactul pozitiv al sprijinului guvernamental asupra producției zootehnice”, a declarat directorul adjunct al Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc.

Pentru informații cu privire la condițiile de accesare a plăților directe, criteriile de eligibilitate, actele obligatorii, procedura de depunere a cererilor de acordare a plăți, accesați Regulamentul și setul de documente aici.

 

Impactul măsurilor anterioare este semnificativ, numărul bovinelor subvenționate crescând de la 5100 în 2021 la peste 17400 în 2022. Cantitatea de lapte de vaci subvenționată a crescut de la 29000 de tone în 2022 la peste 42000 de tone în 2023. Aceste rezultate demonstrează că plățile direcționate corect aduc beneficii semnificative sectorului zootehnic.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!