În primele luni din an, respectiv ianuarie, februarie şi martie, pe crescătorii de ovine şi caprine îi aşteaptă o perioadă foarte grea şi anume cea a fătărilor. Dacă la unele ovine prolificitatea poate fi o problemă din cauza producţiei scăzute de lapte, la caprine chiar ne dorim să obţinem câţi mai mulţi iezi, având în vedere că o capră produce suficient lapte cât să susţină creşterea acestora.
Tipuri de monte
Unii crescători, care deţin rase specializate pentru lapte, planifică două perioade de montă respectiv două de fătări, pentru a avea lapte tot anul. Pentru a atinge acest obiectiv împart efectivul în două şi o jumătate dintre femele sunt montate toamna, iar cealaltă jumătate primăvara. Alţi crescători planifică monte de primăvară pentru a obţine miei şi iezi în toamnă, care vor fi valorificaţi pentru carne în preajma Crăciunului. Montele de primăvară pot fi puse în practică fie natural, fie prin sincronizarea căldurilor cu ajutorul unor substanţe de sinteză. Crescătorii care vizează doar producţia de carne, fără mulsul oilor sau caprelor, sunt interesaţi să scadă intervalul între generaţii (fătări mai dese) şi să obţină o prolificitate cât mai mare. De asemenea, sunt interesaţi ca montele şi fătările să fie efectuate într-un interval scurt de timp (sincronizare) pentru a obţine iezi sau miei cât mai uniformi care au preţ mai bun la vânzare, scrie Revista Ferma.
Prolificitate vs natalitate
Înainte de a descrie cum reducem intervalul între generaţii, doresc să lămuresc semnificaţia prolificităţii şi natalităţii, doi indici foarte importanţi ai activităţii de reproducţie. Prolificitatea reprezintă numărul de produşi la 100 de oi fătate şi nu poate fi sub 100%, iar natalitatea reprezintă numărul de produşi raportat la 100 oi matcă şi este mai mică decât prolificitatea, deoarece nu toate femelele întră în călduri, nu toate rămân gestante şi nu toate duc gestaţia până la sfârşit. Fiziologic, oricât ne dorim, nu putem programa două fătări în acelaşi an. De ce? Pentru că perioada de gestaţie durează cinci luni la care adăugăm o lună pentru ca uterul să revină la formă iniţială, timp în care monta nu va fi fertilă deoarece peretele uterului nu este pregătit pentru a susţine implantarea şi hrănirea embrionului. Dacă adunăm 6 luni cu încă 6 ne dăm seama că nu putem obţine două fătări în acelaşi an. În schimb, dacă vrem mai mulţi miei sau iezi, putem programa 3 fătări în doi ani. Astfel, 3 x 6= 18 luni, iar doi ani au 24 de luni.
Cum putem proceda
Pentru rasele de carne, înlocuirea reformelor cu tineret o putem efectua la începutul lunii august, după care iniţiem un program de stimulare a hrănirii pe o păşune cultivată, mirişti etc. cu supliment de concentrate, astfel încât caprele sau oile să între în condiţie de reproducţie la un scor de 3,5-4 de pe scala 1-5. Dacă nu dispunem de pajişti sau mirişti vom aplica hrănirea stimulativă din stoc întocmai ca în cazul stabulaţiei pe creştere intensivă. Acesta ar fi calea cea mai uşoară şi mai ieftină de a stimula ovulaţia şi a grupa (sincroniza) căldurile. Femelele, în condiţie bună de reproducţie, produc mai multe ovule care au şansa de a fi fecundate şi, în consecinţă, obţinem mai mulţi iezi sau miei la fătare.
Un plan bine stabilit
Oile sau caprele montate la sfârşitul lui august şi septembrie vor făta în lunile ianuarie-februarie din anul următor. În această variantă vom înţărca mieii sau iezii la vârsta de o lună şi vom continua cu hrănirea lor prin alăptare artificială. În această perioadă de timp uterul oilor sau caprelor îşi revine anatomic şi funcţional şi va fi pregătit pentru o nouă gestaţie. Recomandăm ca înţărcarea mieilor sau iezilor să se facă la o lună, pentru că ei să beneficieze de laptele colostral şi să înceapă să consume şi alt tip de furaj. După înţărcare putem proceda la reducerea sau chiar sistarea producţiei de lapte a oilor şi caprelor mame pe parcursul a două-trei săptămâni. O nouă campanie de montă o putem organiza la sfârşitul lunii martie şi luna aprilie. Astfel, vom obţine o nouă gestaţie cu fătări în lunile august septembrie, într-o perioadă nu foarte rece cu disponibilitate a resurselor furajere foarte bună. În continuare, montăm oile sau caprele toamna în lunile octombrie-noiembrie. Prin monta de toamnă târzie vom obţine fătări în primăvara anului următor, dar nu vom mai efectua monte decât toamna acelui an şi ciclul se reia.
Planul nu poate fi aplicat la rasele autohtone
Nu putem aplica acest plan la rasele pentru lapte sau la cele autohtone, deoarece la cele pentru lapte ne interesează o lactaţie lungă care este antagonistă cu gestaţia, iar la cele autohtone reproducţia este strâns legată de sezonul de toamnă. Pentru a mări numărul de iezi sau miei fătaţi la rasele autohtone trebuie să facem selecţie pentru a creşte prolificitatea sau pentru oile care nu s-au montat în toamnă, ori au pierdut gestaţia, să organizăm un nou sezon de reproducţie în primăvară.