Животноводство

Zonarea fermei zootehnice: Cum trebuie să fie organizată o fermă

Автор: AgroExpert
Zonarea fermei zootehnice - agroexpert.md

Adăpostul este elementul esențial în creșterea și exploatarea animalelor. Fermele zootehnice, indiferent de mărimea acestora, trebuie să fie delimitate cu un gard din material dur și rezistent, după caz din plasă metalică pentru prevenirea pătrunderii animalelor sălbatice, cât și celor domestice.

Fermele sunt împărțite și delimitate în următoarele 3 zone:

  • zona A – de producție, cu obiectivele sanitar-veterinare, unde adăposturile, destinate cazării animalelor, reprezintă în general până la 80% din spațiile construite;
  • zona B – administrativ-socială, prevede pavilioane, cantine, precum și filtre sanitare;
  • zona C – această zonă prevede bucătării furajere, stații de epurare, abatoare sau puncte de sacrificare (autorizate), silozuri, fânare, rampe de încărcare.

Zona de producție se organizează pe sectoare, care vor fi în exploatațiile pentru vaci de lapte: sectoare de vaci de lapte, maternitate și tineret etc. Importantă este și dispunerea adăposturilor în sectoarele funcționale, care să asigure mișcarea ușoară a oamenilor, animalelor, fie pentru succesiunea fluxului tehnologic sau pentru livrare, precum și a mijloacelor de transport furaje, dejecții, așternut etc.

În plus, cerințele sanitar-veterinare prevăd distanțe minime între sectoare de 30–100 m, în funcție de specie și categorie de vârstă și de exploatare, pentru evitarea difuzării bolilor de la o zonă sau sector la altul, iar distanțele între adăposturi pentru diferite categorii de vârstă se recomandă de cca 30–50 m. Informațiile se conțin în „Bunele practici de adaptare a sectorului zootehnic la schimbările climatice”.

Cum s-a specificat, zona de producție trebuie să fie împrejmuită cu un gard (de 1,5–1,8 m) și să prezinte două intrări, astfel încât circulația mijloacelor de transport, oamenilor, animalelor etc. să poată fi permanent supravegheată. Pentru prevenirea răspândirii bolilor infecțioase vehiculele trebuie să treacă prin dezinfector. În principiu, trebuie interzis accesul vehiculelor, cât și a persoanelor străine în fermă.

În cazul transportului care are acces în fermă se impune ca întreaga circumferință a roților să fie umectată cu soluție dezinfectantă. Pentru aceasta se impune ca adâncimea dezinfectorului rutier să de cca 300 mm, iar nivelul soluției pentru dezinfecția roților de cca 200 mm, cu specificările respective față de acest obiectiv.

Principiul igienic obligatoriu pentru toate categoriile de ferme zootehnice prevede prezența unei construcții speciale, precum vestiar – filtru sanitar-veterinar. Acest obiectiv, cu semnificații deosebite, bine amenajat și dotat corespunzător împiedică semnificativ vehicularea agenților patogeni în (și din) fermă. Important este ca acest obiectiv să se facă la limita zonei de producție, respectându-se 2 cerințe esențiale:

  • intrarea angajaților, după caz și a altor persoane în vestiar să se facă în afara zonei;
  • ieșirea persoanelor din vestiar direct în zona de producție.

Indiferent de mărimea fermei este bine ca filtrul sanitar să prezinte cel puțin 3 compartimente: camera pentru echipamentul de stradă, camera pentru dușuri și mijloace dezinfectante și camera pentru echipamentul de lucru.

Filtrele sanitare trebuie să fie dotate cu instalații pentru generarea apei calde, cu materiale de protecție: halate, bonete, cizme, salopete, ochelari etc., substanțe dezinfectante, săpun, prosoape etc. Periodic, când este nevoie, însă obligatoriu săptămânal echipamentul de lucru, după caz de protecție va fi spălat și dezinfectat prin metode adecvate. La intrarea în zona de producție va fi obligatoriu amplasat un dezinfector pentru încălțăminte.

La fermele de taurine, depozitele de furaje fibroase, suculente și silozurile se vor plasa la marginea fermei unde este acces către drumurile din câmp. În sectorul A, de producție, la fermele de lapte se organizează un punct veterinar cu staționar pentru animalele bolnave de boli neinfecțioase. În același sector la fermele mari trebuie să fie amenajat și dotat un pavilion veterinar, care prevede: farmacie, staționar, punct de tăiere de necesitate, dulapuri frigorifice, sală de autopsie, containere pentru depozitarea confiscatelor, crematoriu, sau contract cu o întreprindere specializată pentru valorificarea cadavrelor, confiscatelor etc. În mod obligatoriu aceste obiective speciale vor fi autorizate de către serviciul sanitar-veterinar teritorial.

După caz, după mărimea fermei etc. în afara zonei de producție se prevăd adăposturi pentru carantina profilactică, încât animalele în perioada de carantină să nu vină în contact cu altele. Carantina profilactică se aplică animalelor aduse din alte unități sau de import. Aici, scopul principal fiind depistarea unor boli transmisibile, cât și prevenirea introducerii acestora în fermele respective. Carantina profilactică se va efectua de către serviciul sanitar-veterinar din unitățile respective, în baza unui program stabilit al acțiunilor sanitare veterinare sub egida medicului veterinar oficial, responsabil de zona respectivă.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!