Materiale de parteneriat

Biolab Test - roadele unei decizii corecte

Munca pământului are o istorie milenară, iar agricultura a fost întotdeauna mai mult decât producția de alimente, pentru că a dictat permanent modul de viață, comunitatea, economia și cultura oamenilor. Așa a fost și va fi mereu, pentru că hrana, la fel ca aerul și apa, este o nevoie umană de bază.

Solul produce hrana, și unde este sol fertil acolo este viață bună!

Provocările economice și fermierii au creat peisaje agricole caracterizate de o diversitate scăzută a culturilor, cu suprafețe vaste și câmpuri din ce în ce mai mari, în care sunt dezvoltate doar câteva culturi, cum ar fi grâul, floarea soarelui sau porumbul, pentru care există piață sigură.

Pe astfel de terenuri, cu agricultură intensivă, biodiversitatea este semnificativ redusă și necesită o abordare mai prudentă din partea fermierilor dacă vor să obțină profit. 

Adevărul este că nu chiar toți fermierii sunt antreprenori buni, și adesea investesc ineficient banii!

Implicarea esențială a fermierilor în circuitele naturii, inclusiv în circuitul nutrienților necesită ceva cunoștințe. Aplicarea de azot, fosfor și potasiu, fără măsură afectează direct organismele care trăiesc în sol. Rolul acelor bacterii este să descompună compușii organici, de exemplu - frunze și vârfuri de rădăcini, în compuși mai simpli, care pot fi apoi folosiți de plante. Unele bacterii din sol transformă azotul atmosferic în azot mineral, doar că pentru aceasta au nevoie de un mediu, sau pH potrivit pentru dezvoltare. Mediu foarte acid sau alcalin, inhibă și blochează activitatea acestora și ulterior disponibilitatea elementelor către plantă.

Utilizarea nesustenabilă dăunează solului și productivității terenurilor

Actual: costul unei tone de fertilizant variază de la 18 la 24 mii lei. Vom lua un cost mediu de 21 mii lei/tona de fertilizant. O aplicare după ureche de 150 kg/ha, însemană un cost de 3150 lei/ha. O analiză de sol îl costă pe fermier pînă la 200 lei/ha, facută odată în 4 ani, sau 50 lei/ha dacă e să calculăm anual. Aceasta ar însemna 9,5 kg de fertilizant odată în 4 ani, sau 2,3 kg de fertilizant în fiecare an.

Fiți siguri: efectul de cost al acestor 2,3 kg de fertlizant se compenseanză multiplu și instant la aplicarea îngrășămintelor numai prin eroarea funțională și calibrarea utilajele agricole.

Monitorizarea fertilității solului este esențială, iar în multe țări europene este o măsură obligatorie pentru perfectarea contractele de arendă a terenurilor.  

Productivitatea agricolă pe termen lung a solului depinde de sănătatea sa generală. Din păcate, dacă vom continua să folosim această resursă așa cum o facem în prezent, vom reduce capacitatea solului, de a produce suficiente furaje și alimente pentru consumul uman.

Moldova este binecuvântată cu pământ roditor, iar fermierii sunt primii care trebuie să-l protejeze!

Efectuați analize de sol periodic pentru a păși la un alt nivel de agricultură, unde vom învăța și găsi soluții potrivite pentru activități desfășurate în câmp, la gestionarea eficientă a nutrienților, la optimizarea costurilor de producție și reducerea riscurilor.

Contactează acum echipa laboratorului Biolab Test și culege roadele unei decizii corecte.
Telefon de contact 022 600 700 sau 067 777 997.
Pentru mai multe detalii accesați www.biolab.md

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!