Materiale de parteneriat

CantusTM păstrează calitatea și aromele

Produsul CantusTM are la bază substanța activă boscalid, cu efecte excelente în combaterea ciupercilor polifage (moniliozei şi a putregaiurilor). Boscalid are un mod de acţiune diferit faţă de alte fungicide.

Cum acționează CantusTM?

Unele fungicide acționează doar într-un singur loc al metabolismului ciupercilor dăunătoare. Acestea dispun, însă, deseori, de mai multe posibilităţi de modificare a proceselor metabolice în cazul schimbării condiţiilor, devenind uneori rezistente la anumite fungicide.

Împotriva unei ciuperci polifage, precum monilioza (Monilia spp.) este util un fungicid cu un principiu de acţiune eficient. Boscalid intervine în aşa- numitul Ciclu Krebs din cadrul lanțului respirator, respectiv în cadrul complexului II, blocând eficient metabolismul ciupercii dăunătoare.

În ciclul de viaţă al ciupercii, CantusTM intervine încă de la începutul dezvoltării acesteia, acționează în special preventiv, blochează o etapă centrală a metabolismului ciupercii, inhibând producerea de energie şi elemente celulare. Astfel, este împiedicată formarea sporilor şi formarea de tuburi germinative, precum şi apariția apresorilor şi elementelor de penetrare. Prin urmare, CantusTM previne pătrunderea ciupercii dăunătoare în țesutul plantei.

CantusTM protejează integral planta

Substanța activă prezintă hidrosolubilitate şi liposolubilitate medie. Aceste proprietăţi sunt condiţii importante care fac din boscalid o substanţă sistemică şi permite pătrunderea şi răspândirea sa în plantă. O parte din substanța activă aplicată rămâne pe suprafața plantei şi o protejează de germenii sporilor purtați de aer. O altă parte din substanța activă este preluată de plantă şi stocată translaminar, pătrunzând şi în ţesuturi. O parte din substanța activă absorbită este transportată sistemic prin intermediul sevei în direcția vârfului frunzei, respectiv la periferia frunzei. Prin acest mod de distribuție se obţine un excelent efect fungic.

CantusTM acționează şi asupra altor agenți patogeni precum putregaiul negru, putregaiul alb, antracnoză, alternarioză şi secundar - făinare.

Monilioză (Monilinia spp.)

Condițiile meteo din ultimii ani sunt ideale pentru apariția şi dezvoltarea uneia dintre cele mai periculoase boli pentru pomii fructiferi. Vremea nu a ținut cu pomicultorii în ultimul timp, iar umiditatea mare, cantitatea de precipitații şi temperaturile mai mici decât media normală sunt doar câțiva dintre factorii care favorizează apariția moniliozei la sâmburoase. În unele zone din Republica Moldova plantațiile de pomi fructiferi au fost afectate şi de grindină. Ciuperca ce cauzează această boală (Monilinia spp.) a putut pătrunde mai uşor prin leziunile cauzate de grindină.

Speciile de sâmburoase afectate de monilioză sunt: cireşul, prunul, vişinul, caisul sau piersicul. Monilioza la pomi poate duce la pierderi semnificative, de peste 90%, de flori şi implicit de fructe. În cazurile foarte grave, în lipsa tratamentelor şi a măsurilor specifice de prevenire şi combatere, monilioza poate cauza chiar moartea pomilor fructiferi.

Cum se manifestă monilioza la pomii fructiferi

Monilioza se mai numeşte şi putregaiul brun al sâmburoaselor. Are o largă răspândire la speciile pomicole. Pomii sunt vulnerabili la atacul bolii în special în perioada de înflorire şi cea în care fructele se maturează (pârgă). Ciuperca poate ataca ramurile, lăstarii tineri, frunzele, florile şi fructele pomilor fructiferi. De la un an la altul, ciuperca se transmite prin miceliul de rezistență, iar sensibilitatea pomilor la atacul acesteia variază de la un soi la altul.

Atacul moniliozei ar putea fi uşor confundat cu daunele produse de îngheț. În primăvară, infecția pe flori se face prin infectare cu două tipuri de spori produşi de ciupercă: infecția cu conidii (spori) produse de pe fructele şi ramurile infectate şi infecția provenită din apotecii care se formează pe fructele infectate căzute pe sol, care eliberează spori în timpul înfloritului, însă nu contribuie la infecțiile târzii din timpul sezonului.

Prima dată boala apare pe lăstari şi flori, în primăvară, la toate speciile de sâmburoase. Organele atacate se ofilesc brusc, ducând la pierderi de recoltă de până la 60-90%.

Lăstarii atacați, cu frunze şi flori brunificate, reprezintă o sursă puternică de infecție ce se poate manifesta în perioada de pârgă-recoltat pe fructele mature. Infecțiile secundare ce provin de la organele atacate se răspândesc cu uşurință prin vânt, ploaie şi insecte.

Organele atacate, ofilite şi uscate rămân prinse pe pomi până toamna sau chiar în timpul iernii. Pe fructele în pârgă sau cele mature, alături de Monilinia laxa, se găseşte şi Monilinia fructigena.

Cum poate fi combătută monilioza la sâmburoase

Pentru o combatere eficientă a moniliozei, recomandăm aplicarea preparatului CantusTM. Produsul poate fi aplicat preventiv în perioada “intrarea fructelor în pârgă”. 

Stemfilioza părului (Stemphylium vesicarium)

Soiurile de păr sensibile sunt: Abate Fétel, Conference, Kaiser. Sunt afectate toate organele verzi ale plantei, în special fructele, sub formă de zone putrede mai mult sau mai puțin mari, de culoare maro-închis, adesea înconjurate de inel cu nuanță roşiatică. Aceste adâncituri sunt de obicei localizate în zona caliciului şi pe partea expusă la soare a fructului. Infecția se extinde în pulpă chiar şi în profunzime, apoi afectează tot fructul care suferă un proces de putrefacție. Primele simptome ale fructelor apar de obicei în luna mai şi continuă să se manifeste până la recoltare. Pe frunze, boala poate apărea încă din aprilie sub formă de pete necrotice de formă inițial circulară, care se lărgesc treptat afectând întreaga frunză.

Biologia agentului patogen

Agentul patogen se păstrează, de la un an la altul, atît sub formă asexuată (Stemphylium vesicarium) cît şi ceea sexuată (Pleospora allii), atât pe frunze, cât şi pe fructele infectate căzute la pământ. În primăvară, ciuperca îşi reia activitatea, influențată foarte mult de umiditate şi temperatura mediului, ale căror valori optime sunt cuprinse între 22 şi 26°C. În procesul de dezvoltare a agentului patogen provoacă necroza stomatelor, după care începe adevăratul proces de putrefacție, simptome specifice cunoscute S. vesicarium, în complex cu alte ciuperci patogene cum ar fi: Alternaria alternata şi Ulocladium botrytis. Boala afectează livezile amplasate pe soluri grele sau argiloase, care tind să fie asfixiate, cu plante slabe, clorotice, altoite în principal pe gutui şi cu desimi mare de plantare.

Metode de combatere

Pentru a reduce gradul de sensibilitate al plantelor, este necesar de a introduce echilibrat îngrăşămintele pe baza de azot, să evitați irigarea şi/sau supra-irigare.
La plantele afectate, trebuie să fie elaborat un program săptămânal sau de două săptămâni de intervenție, în funcție de gravitatea şi riscul de infecție, începând de la înflorire sau de la formarea fructelor până recoltare.

Pentru o combatere mai efectivă a acestor boli compania BASF recomandă aplicarea preparatului CantusTM.

 

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova

7-8, com. Tohatin, m. Chişinău

mob. 0691 37 703

www.agro.basf.md

Sursă: журнал Agroexpert, март 2020

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!