Materiale de parteneriat

Centrele de instruire din Moldova adoptă iFarms datorită proiectului Optim/Helvetas

Author: AgroExpert

Compania Euroalun, împreună cu echipa proiectului Optim și reprezentanța Fundației Helvetas Moldova, a semnat un acord de colaborare cu trei instituții de învățământ din domeniul agroindustrial – Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău CEVVC (Stăuceni, Chișinău), Colegiul Tehnic Agricol din Soroca și Locatia  Colegiul agrar - tehnic M. V. Frunze (Tiraspol)

Potrivit acordului, instituțiilor de învățământ li s-au oferit seturi de echipamente, inclusiv stații meteo cu un set complet de senzori, precum și software specializat – un abonament nelimitat de trei ani la versiunea premium Pro a platformei iFarms. Aceasta include 16 module gratuite și 18 module plătite, accesibile prin aplicația mobilă și interfața web iFarms.

Datorită colaborării cu Euroalun și Optim/Helvetas, în aceste instituții științifico-didactice vor fi digitalizate aproximativ 200 de hectare de terenuri agricole cu culturi anuale și perene, acoperite prin monitorizare online, „istoria evenimentelor din câmp” în funcție de sezoane, analiza riscurilor și prognozarea scenariilor/soluțiilor.


Alexandru Perjan, administrator Euroalun:

„Principala noastră idee în cadrul proiectului de digitalizare a terenurilor agricole este să punem un accent deosebit pe studenți. Acești viitori specialiști reprezintă principala speranță că în Moldova vor prevala sistemele de agricultură de precizie și inteligență, axate pe utilizarea rațională a resurselor de producție, productivitate ridicată și calitatea produselor agricole. De asemenea, este important potențialul educației duale – diseminarea noilor cunoștințe și abilități în rândul agricultorilor activi, care doresc să își îmbunătățească calificarea profesională prin integrarea în domeniul IT, digitalizarea proceselor și soluțiilor agro-tehnologice. Pentru acești agricultori, în instituțiile noastre partenere de învățământ au fost deja organizate cursuri speciale de formare.”


Alexandru Boian, șeful departamentului de practică la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău (localitatea Stăuceni, municipiul Chișinău), agronom:

„CEVVC administrează 63 de hectare de plantații viticole. Stația meteorologică cu setul de senzori, primită în baza acordului cu compania Euroalun prin proiectul Optim/Helvetas Moldova și integrată în platforma iFarms, a fost instalată pe lotul experimental-didactic al viței de vie din cadrul instituției noastre. Aici, pe o suprafață de 2,1 hectare, sunt plantate 17 soiuri tehnice de viță de vie pentru producerea vinurilor albe și roșii. Plantația se află în al treilea an de vegetație, densitatea de plantare este de peste 4.000 de plante pe hectar, cu schema de plantare 2,75x0,90. Anul viitor vom finaliza formarea butucilor după sistemul Guyot. În curând sperăm să recoltăm separat pe soiuri de pe această parcelă, să studiem producția, să o procesăm și să realizăm vinuri de soi și cupaj.

În 2024, pe această plantație vom organiza lucrări, inclusiv cinci tratamente fitosanitare, conform schemei stabilite la începutul anului. Principiul de bază este aplicarea tratamentelor la fiecare două săptămâni în perioada caldă a sezonului. Singurul risc în acest sezon a fost făinarea. Nu am resimțit presiunea altor boli sau buruieni, deoarece am reușit să recoltăm înainte de precipitațiile abudente. Recolta de anul acesta a fost mai degrabă simbolică, dar suntem abia la început.

De anul viitor, plantația va intra în perioada de rodire, iar peste doi ani – în perioada de rodire completă. Evident, din acel moment, vom avea nevoie de sisteme de monitorizare, analiză și elaborare a schemelor de îngrijire/protecție a plantației de înaltă tehnologie.

Avem acces la sistemul iFarms de doi ani și am reușit să studiem bine posibilitățile extinse pe care le oferă agricultorilor. Acum, odată cu posibilitatea de a monitoriza numeroși parametri meteorologici și agrobiologici pe plantație, datorită echipamentului și software-ului iFarms în versiunea Pro, ne așteptăm să obținem recolte de cea mai înaltă calitate și să optimizăm semnificativ costurile resurselor de producție.”

În prezent, în platforma iFarms din Republica Moldova sunt integrați peste 500 de utilizatori. Dintre aceștia, aproximativ 70% folosesc în principal modulele-aplicații gratuite. Totodată, în țară există deja peste 40 de utilizatori ai versiunii Pro a iFarms, care include atât aplicații specializate plătite, cât și stații meteorologice cu diverse seturi de senzori. Numărul „utilizatorilor avansați” ai iFarms crește constant, atât în mod „organic”, cât și datorită numeroaselor proiecte ale donatorilor care oferă asistență complexă fermierilor moldoveni în rezolvarea provocărilor legate de modernizarea agriculturii. Datorită integrării în iFarms, în Republica Moldova au fost digitalizate, în cel mai larg sens, aproximativ ? hectare de terenuri agricole.

Pltaforma iFarms – include un pachet de bază cu 16 module gratuite și un pachet premium Pro cu 18 module plătite. Fermierul poate descărca aplicația pe dispozitivul său mobil și își poate crea un profil al fermei: hărți ale terenurilor agricole, parcul de utilaje, evidența lucrărilor pe plantații și gestionarea resurselor de producție/produsele agricole din depozite. În plus, prin intermediul aplicației, fermierul are acces la registrele europene ale produselor pentru agricultură, ceea ce îi permite să verifice, de exemplu, dacă utilizarea anumitor pesticide este permisă în țările Uniunii Europene în care intenționează să își exporte produsele. Administratorul fermei poate oferi acces limitat la modulele iFarms pentru specialiști și personalul tehnic (agronomi, mecanizatori etc.) pentru informarea și monitorizarea activităților din cadrul întreprinderii.

De asemenea, pachetul de module gratuite include accesul la date actualizate periodic din observațiile din satelit privind starea de dezvoltare a plantelor pe plantațiile monitorizate în cadrul iFarms. Relativ recent, a fost dezvoltat un modul accesibil publicului, care permite recunoașterea bolilor plantelor prin algoritmi de inteligență artificială, pe baza unei fotografii făcute de fermierul-utilizator iFarms pe câmpul său, în grădină sau pe podgorie.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!