Materiale de parteneriat

Gala Fermierilor din Republica Moldova: Cei mai buni au fost premiați

Author: Lidia Danila
Gala Fermierilor din Republica Moldova: Cei mai buni au fost premiați - agroexpert.md - agroexpert.md

Mai mulți agricultori au fost premiați în cadrul Galei Fermierilor din Republica Moldova. Aceștia au fost recunoscuți pentru contribuția la dezvoltarea sectorului agricol. Evenimentul a fost organizat de PRIAevents, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Evenimentul, organizat în pandemie pentru prima dată, a continuat să celebreze cei mai remarcabili fermieri, producători și procesatori din Republica Moldova.

„Am ajuns la cea de-a cincea ediția a Galei Fermierilor din Republica Moldova. Am înțeles cât de importantă este activitatea agricultorilor pentru siguranța alimentară și pentru economia țării. În cadrul acestei gale discutăm despre cele mai importante subiecte, despre greutățile lor, soluțiile, și, totodată, auzim și poveștile de succes”, a declarat Raluca Voivozeanu, CEO PRIAevent.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Andrian Digolean, a subliniat vulnerabilitatea sectorului agricol la crizele interne și externe, dar și la schimbările climatice.

„Agricultura rămâne un sector extrem de vulnerabil. Fiecare eveniment de acest fel îi încurajează pe fermieri, le oferă noi puteri și îi informează despre prioritățile Guvernului și ale Ministerului Agriculturii. Misiunea noastră este să facilităm accesul pe piețele externe și să le oferim fermierilor sprijinul necesar”, a explicat Digolean.

Un rol important în identificarea fermierilor de succes la avut și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), care a premiat 10 fermieri pentru performanțele lor în anul 2023.

„Pe lângă toate formele de subvenție, încercăm să comunicăm cât mai mult cu fermierii, le prezentăm punctele forte în dezvoltarea afacerilor lor. Criteriile principale pentru selecția fermierilor premiați au inclus: veniturile, impozitele plătite, locurile de muncă create și inovațiile aduse în afacerea lor”, precizează directoarea adjunctă a AIPA, Diana Coșalîc.

Evenimentul a evidențiat și importanța respectării standardelor internaționale în agricultură. În Republica Moldova există peste 39.000 de standarde, dintre care aproximativ 2.000 sunt aplicabile în sectorul agroalimentar.

„Standardele oferă îndrumări și bune practici pentru inovare, ajutați producătorii să devină mai eficienți și durabili, iar consumatorii să aibă acces la produse sigure și de calitate”, a menționat reprezentanta Institutului de Standardizare din Moldova, Nadejda Diaconu.

În cadrul Galei Fermierilor din Republica Moldova au fost premiați 20 de fermieri, producători și procesatori care s-au remarcat prin inovație, performanță și contribuție la dezvoltarea sectorului agricol.

Un exemplu de succes a fost Ion Corcodel, administratorul IM Rotwom SRL, brandul EFruct, care a reușit să intre pe piețele din Germania, România, Ucraina și Moldova, oferind fructe uscate de calitate.

„Suntem procesatori. Cu ajutorul proiectelor de finanțare, reușim să implementăm cele mai noi tehnologii și cele mai moderne standarde. Suntem prezenți pe piețele externe și simțim o cerere mare pentru fructele uscate. Am oferit ceva nou, diferit de ce era până acum pe piața Republicii Moldova și a Europei”, spune acesta.

Compania Axedum, înființată în 1997, este un exemplu de perseverență și viziune antreprenorială. Directorul comercial al companiei, Ilie Beșleagă, a povestit despre evoluția afacerii, care a început ca o mică întreprindere și s-a transformat într-un lider de piață în sectorul agroalimentar.

„De-a lungul timpului, s-a dat dovadă de educație, muncă asiduă și scopuri înalte pentru a aduce pe masă consumatorilor un sigur și calitativ. Ne mândrim că acum putem exporta pe piața europeană. Avem parteneri în România cu care am început să colaborăm pe partea de produse procesate, avem contract cu parteneri din Franța, Olanda, Țările Arabe”, mai adaugă Ilie Beșleagă.

Un alt exemplu de reușită este Paninella, o companie specializată în producția de panificație, murături și semifabricate (cum ar fi pelmeni, colțunași, pizza și plăcinte congelate). Cu toate că se confruntă cu provocarea lipsei forței de muncă, Paninella continuă să inoveze și să se extindă pe piețele externe.

„Compania produce produse de panificație, murături, aperitive, salate și produse din gama semifabricate. La moment, ne confruntam cu lipsa bratelor de munca. În total, avem 65-70 de angajați bine instruiți. Am început să exportăm în Marea Britanie și Italia. Recent am exportat murături în Marea Britanie”, a afirmat managerul general pe vânzări, Ion Vitvițchi.

AGROEXPERT este partener media general a PRIA Gala Fermierilor din Republica Moldova.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!