Echipa AGROEXPERT împreună cu reprezentanții companiei EURALIS au vizitat câmpul fermei familiei Panfil situat în nordul Moldovei. Am fost prezenți la recoltarea rapiței de pe unul dintre cele mai bune câmpuri din țară. Cu acest prilej, am avut ocazia să discutăm cu administratorul fermei, un fermier cu experiență – d-nul Gheorghe Panfil.
Întreprinderea „Agro-Panfil” – gospodărie amplasată în raionul Donduşeni, satul Plop. Pe suprafața de cca 1600 ha sunt cultivate 10 culturi: sfecla de zahar - 200 ha, rapița - 270 ha, grâu, orz de toamnă și primăvară - 400 ha, porumb - 300 ha, soia - 200 ha, mazăre verde - 146 ha și porumb zaharat - 40 ha.
,,În 2001, eu și feciorii mei, am început să activăm ca fermieri privați. În 2003 am încercat să cultivăm pentru prima dată rapița de primăvară. A fost un an secetos și încă nu cunoșteam atât de bine practicile agronomice pentru cultura dată. Al doilea an, în 2004, am semănat rapiță de toamnă. A fost un an mai reușit, deoarece am obținut o recoltă de cca 3 tone per hectar. Cultura mi-a plăcut mult din start, anume rapița de toamnă, căci posedă proprietatea de a nimici o parte din buruiene. Primăvara are un start puternic și nimicește ierburile cu frunza lată. Am implementat o tehnologie complexă, aplicăm îngrășăminte de bază, fungicide și insecticide toamna. Primăvara iarăși tratăm cultura cu insecticide și fungicide, îngrășăminte foliare. Astfel, în ultimii 7-8 ani, recolta nu a coborât mai jos de cifra de 3,5 tone. Nici în cei mai secetoși ani”, ne spune directorul întreprinderii, Gheorghe Panfil.
Fermierul susține că nu în toate cazurile după aspectul vizual al plantei se poate determina producția. Din experiența anului precedent, de pe sola care avea o uniformitate mai bună agricultorul a recoltat 3,5 tone, iar de pe cea cu un aspect mai puțin uniform - 4,1 tone.
Întrebat despre tehnologia de prelucrare a solului aplicată în cadrul gospodăriei, Gheorghe Panfil ne răspunde ferm că pe parcursul anilor, tehnologia No-Till și-a demonstrat eficiența. De fiecare dată îi asigură recolte înalte chiar și în cele mai secetoase perioade. Fiind satisfăcut de rezultatele obținute în urma implementării acesteia, în 2011 a decis să aplice acest sistem și la cultura de rapiță.
,,Tehnologia No-till ne-a oferit și continuă să ofere roade foarte bune la orzul de toamnă, de primăvară, grâu și rapiță. Celelalte câmpuri, pe care le-am achiziționat în alte sate, mult au suferit din cauza secetei. Prin urmare, am recoltat doar până la 2 tone de producție, pe când în gospodăria unde aplic sistemul dat – am ajuns să depășesc cifra de 4 tone per hectar. Din 2011 cultiv rapița pe tehnologia No-Till. Este o cultură care reacționează foarte bine la tehnologia dată. De la mijlocul lunii iunie nu au mai căzut precipitații suficiente, însă smulgând o tulpină putem vedea că pământul este încă umed grație tehnologiei No-Till. În calitate de premergător pentru cultura de rapiță folosim orzul de toamnă și grâul. Mai mult ne axăm pe orz, deoarece cultivăm în jur de 250 ha.”
Pentru a rezista provocărilor impuse de natură, dar și pentru a merge într-un pas cu tendințele pe care le dictează agricultura modernă, fermierii caută noi hibrizi care oferă acest lucru. Gheorghe Panfil nu face excepție. Pe parcursul activității sale fermierul a testat diverse produse de la diferite companii, însă inima i-a fost cucerită de hibrizii companiei Euralis.
,,Pe parcursul activității în calitate de fermier am testat mai mulți hibrizi de rapiță de la diverse companii. Ulterior, în urma analizei rezultatelor obținute m-am oprit la cei mai buni hibrizi care sunt la momentul actual. Vreau să menționez că, înainte de a utiliza un hibrid sau altul în gospodăria noastră, studiem atent dacă acesta corespunde unor cerințe și anume: rezistența excelentă la scuturare și la iernat, recoltă stabilă în condiții de secetă, compatibil cu îngrășămintele de bază, asigură o vigoare bună la pornirea vegetației. Din fericire, toate acestea le-am găsit la hibridul de rapiță Es Imperio (semi tardiv) și Es Capello (semi timpuriu) de la compania Euralis. Hibridul Es Imperio este deja in al treilea an consecutiv cand ne asigură o roadă bună, dezvoltare eficientă a plantelor din start și până la sfărșit. Es Imperio cu succes suportă înghețurile de primăvară și secetele severe, asigurând o recoltă medie de 3 tone de rapiță per hectar.”
Din păcate, nimeni nu este ferit de eventuale pierderi, căci uneori este dificil și aproape imposibil să anticipezi viitorul. La acest capitol, Euralis este alegerea perfectă pentru fermierii moldoveni, fiind singura companie care oferă garanția unei compensări sigure pentru cultura de rapiță. Asigurarea de risc împotriva secetei, care poate dăuna culturii de rapiță, constă în oferirea de saci gratuiți de floarea-soarelui Euralis, în primăvara 2021, pentru reînsămânțarea suprafețelor cu cultura de rapiță compromisă.
,,Dacă rapița piere din cauza secetei din toamnă, Euralis ne acordă, pentru aceeași suprafață, semințe de floarea-soarelui pentru reînsămânțarea câmpului primăvara următoare. Astfel, acest suport ne ajută să diminuăm semnificativ posibile pierderi de pe urma condițiilor meteo nefavorabile. Asigurarea dată este o oportunitate importantă pentru noi”, susține Gheorghe Panfil.
La momentul actual, una dintre cele mai acute probleme ale agriculturii din Republica Moldova este irigarea. Condițiile climatice sunt din ce în ce mai aspre, iar fără irigare, țara noastră nu are viitor, spune fermierul.
,,Moldova nu are viitor fără irigare! În perioada 2010 - 2020, am avut parte doar de un singur an avantajos din punct de vedere al condițiilor climatice. Pentru a avea o roadă bogată noi trebuie să facem irigare. Un drept exemplu, în gospodăria pe care o gestionez, la grâu am instalat două sisteme de irigare mici, cu 250 de cuburi de apă la ha. Râul Cubolta ne asigură cu apa necesară. La moment grâul este încă verde. Peste 10 zile îl recoltăm și vreau să menționez că vizual arată cel puțin 7 tone. În agricultură trebuie să fim mereu gata pentru provocările care ne sunt impuse. Trebuie să lucrăm pentru această ramură, deoarece Moldova fără agricultură nu poate exista. Aceasta fiind nucleul economiei țării noastre”, a conchis Gheorghe Panfil.