SRL “Largo-Terra” gospodărie agricolă care asociază succesul său cu hibrizii companiei EURALIS. Situată în Larga, raionul Briceni, aceasta reprezintă o afacere de familie și un colectiv de gospodari adevărați. Cu administratorul întreprinderii Roman Tabarcea am discutat referitor la provocări, succese și soluții pentru un business agricol profitabil și eficient.
- SRL “Largo-Terra” a fost înființată de către tatăl meu, Tabarcea Veaceslav, în anul 2000 ca gospodărie țărănească, ulterior, în 2006 a fost reorganizată în SRL. În 2013, după finalizarea studiilor de licență la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, a fost luată decizia ca eu să preiau administrarea întreprinderii. Am îndrăgit mult această meserie. Nu-mi imaginez să activez într-un alt domeniu decât cel agricol.
- Care este stuctura afacerii și culturile de bază?
- In acest moment gestionăm cca 1000 ha de terenuri agricole. Asolamentul este format din 5 culturi de bază – 300 ha grâu de toamnă, 300 ha de floarea-soarelui, 200 ha de porumb, 100 ha de soia și 100 ha de sorg. Totodată, avem și plantații multianuale – 30 ha de livadă. Pe o suprafață mai mică cultivăm legume (5 ha de ceapă și 10 ha de cartof). O asemena schemă ne permite la maxim să diversificăm afacerea.
- Ce tip de tehnologie aplicați în cadrul gospodăriei?
- Agricultura este un domeniu care evoluează și se modernizează într-un ritm accelerat. Cauzele principale sunt schimbările climatice continue, apariția noilor produse de la marile companii producătoare de inputuri pentru agricultură – semințe, pesticide, utilaje agricole. O importanță aparte o au și schimbările pe interior a viziunilor și abordărilor producătorilor agricoli în raport cu provocările cu care ne ciocnim zi de zi. Spre exemplu în 2019 pe lângă secetă am fost loviți și de o altă problemă, posibil mai gravă, cum este grindina. Au fost afectate sute de hectare de culturi agricole. Dar după cum vedeți am rezistat, și la acest moment suntem plini de entuziasm să gestionăm cu forțe noi afacerea de familie. Pentru condițiile noastre climatice și de sol, Mini-Till consider a fi tehnologia cea mai eficientă. In acest moment o aplicăm pe suprafețe care depășesc jumătate din terenurile noastre. Pentru a trece în totalitate la acest sistem de producere, intenționăm să mai procurăm câteva utilaje agricole – cum ar fi semănători și ceva pentru prelucrarea solului. Deja știm care o să fie acestea, unica problemă fiind rezultatele campaniei de primăvară – semănatul culturilor de grupa a II, precum și evoluția culturilor de toamnă.
- Dacă trecem la campania de primăvară, cum ați ajuns să utilizați produsele EURALIS?
- Sicer să fiu concurența pe piața semințelor din Republica Moldova impune standarte foarte exigente față de producătorii de inputuri. Respectiv și pentru noi, fermieri, procesul de alegere adesea se transformă într-o adevărată istorie. În urmă cu șase ani, când EURALIS a apărut pe piață, am ales sa cultivăm circa 80% din suprafața gospodăriei cu produsele lor, am avut încredere. Cred că intuiția mi-a șoptit să procedez astfel și n-am greșit. În continuare, pe parcursul anilor, EURALIS a obținut statutul unei companii de încredere și siguranță. De fiecare dată când am nevoie de anumiți hibrizi, apelez doar la compania EURALIS. Ponderea produselor companiei Euralis în cadrul întreprinderii noastre constituie circa 90%.
- Care este avantajul principal al hibrizilor EURALIS? Recolte înalte, stabilitate, rezistență?
- Cunoașteți că la noi condițiile sunt diferite în funcție de zonă. Fiecare hibrid este perfect potrivit pentru un anumit tip de sol și condiții climatice. Avantajul primar a companiei EURALIS este că deține un portofoliu larg de produse pentru orice tip de condiții. Pentru suprafețele unde pot aplica tehnologii intensive voi alege o varietate de hibrizi care vor face față perfect criteriilor de productivitate. De exemplu, hibridul pentru floarea-soarelui ES Janis CLP, face parte din cultura intensivă și în cazul condițiilor optime (umiditate, volum suficient de nutriție și protecție la nivel) are un potențial înalt de producție. Cu acest hibrid, anul trecut, am obținut 4,5 tone la hectar. Pentru solurile cu o bonitate mai scăzută cultivăm ES Novamis CL și ES Florimis CL, care ne garantează stabilitate. Chiar și în cazul unor condiții nesatisfăcătoare din punct de vedere a precipitațiilor, oricum vom avea 3-3,5 tone/hectar. La cultivarea porumbului optez pentru hibrizii ES Method și ES Faraday. Indiferent de condițiile climatice, sunt sigur că în toamnă o să am un rezultat bun. Anul trecut am testat hibrizii de porumb Harmonium și Myflower în zonele demo. Am fost plăcut surprins de rezultatele înregistrate și, respectiv, în 2020 vom semăna 25% din suprafețe cu acești hibrizi. Pentru soia utilizăm varietatea ES Mentor. În 2018, am abținut în jur de 4 tone recoltă la hectar. În mediu, însă înregistrăm rezultate care se încadrează în intervalul de la 2,8 până la 3 tone de soia per hectar. La sorg semănăm hibrizii ES Foehn și ES Alize, care ne asigură, în mediu, cca 8,5 tone. Pe lângă varietatea largă de hibrizi propuși spre alegere, EURALIS asigură pe deplin și calitatea necesară a semințelor. Un lucru extrem de important. De cât timp colaborez cu această companie, niciodată n-am întâmpinat probleme cu calitatea materialului semincer. Un avantaj semnificativ a companiei EURALIS este suportul de care beneficiez permanent. În perioada de vegetație îi deranjez de câte ori întâmpin probleme și de fiecare dată sunt deservit cu maximă atenție. Chiar dacă suntem departe, tocmai în nordul țării, oricum sunt vizitat relativ frecvent de către specialiștii companiei care evaluează, la fața locului, starea culturilor. Drept exemplu, în acest sens pot aduce o situație de-a dreptul stranie din anul trecut. Atunci am semănat cca 112 ha de floarea-soarelui EURALIS. Însă, din motive obscure pentru mine la acel moment, plantele nu creșteau. Împreună cu specialistii EURALIS, după lungi analize și evaluări, am depistat cauza fenomenului respectiv. Datorită ploilor abundente, erbicidul pe care l-am folosit anterior la porumb s-a reactivat repetat și nu permitea plantelor să crească. Indiferent de situație, EURALIS mereu demonstrează o atitudine profesionistă în tot ceea ce face.
- Dacă comparăm porumbul și sorgul, pentru condițiile anului trecut, care a fost mai eficient ca și sinecost?
- În zona care a suferit cel mai mult de secetă și grindină, sorgul a fost cu cca 25% mai productiv față de porumb, iar în regiunile unde condițiile au fost relativ favorabile, porumbul a înregistart un randament mai sporit cu cca 30%. Anul trecut am început să cultivăm pentru prima dată sorgul. Am hotărât să introducem cultura respectivă în asolament din cauza insuficienței frecvente de umiditate în sol și lipsei unei perspective clare în acest sens la începutul fiecărui sezon agricol. Anul acesta, comparativ cu anul trecut, dublăm suprafața dedicată sorgului. Optăm mai mult pentru stabilitate decât pentru perspectiva unei recolte record.
- Participați la seminarile organizate de către EURALIS?
- Sigur, de fiecare dată suntem primii la orice seminar. Cu mulți ani în urmă am realizat cât de utile și eficiente sunt aceste activități. Avem oportunitatea de a analiza caracteristicile noilor hibrizi, tehologiile eficiente de producere a acestora și rezultatele obținute pentru fiecare din ele. La final avem posibilitatea de a lua decizii corecte în raport cu așteptările și posibilitățile noastre.
- Care sunt ambițiile companiei SRL "Largo-Terra” pentru viitorul apropiat?
- Ambiții sunt multe. Pentru a ridica eficiența companiei am planificat o serie de activități. În primul rând dorim să minimizăm forța de muncă și să aplicăm cât mai mult posibil, tehnologiile inovaționale inclusiv pe baza agriculturii de precizie. Cum am vorbit anterior, agricultura se modernizează cu pași rapizi și trebuie să reușim să facem față la maxim cerințelor timpului. Văzând cât de rapid este procesul de evoluție tehnologică, nu exclud că în viitorul apropiat o să vedem pe câmpurile noastre utilaje agricole autonome. Avem o echipă tânără, ambițioasă și plină de forță pentru a trece cu brio de provocările noului sezon.