Materiale de parteneriat

Parteneriatele maib - oportunități financiare pentru dezvoltarea afacerilor

Author: Fiodorov Ilinca
Parteneriatele maib - oportunități financiare - agroexpert.md

Parteneriatele maib reprezintă o inițiativă menită să faciliteze colaborarea între companiile furnizoare de bunuri și servicii și bancă, oferind clienților comuni - persoanelor juridice, soluții financiare flexibile pentru achiziționarea de mărfuri și servicii în credit sau cu posibilitatea plăților în rate. Într-un interviu exclusiv pentru AGROEXPERT am discutat cu Vitali Trandafil, Manager parteneriate business maib, pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceste parteneriate și impactul lor asupra comunităților agricole.

Accesarea parteneriatelor maib: rapid, digital și fără birocrație

Vitali Trandafil subliniază că parteneriatele maib presupun colaborarea între companii furnizoare de bunuri și servicii și bancă, în scopul deservirii clienților comuni rapid și calitativ.

„Dacă sunteți o companie care vinde mărfuri sau servicii persoanelor juridice, maib vă propune soluția financiară pentru a comercializa mărfurile și serviciile în credit chiar și cu posibilitatea de achitare în rate pentru clienți, fără vreo dobândă sau comisioane. Iată cum funcționează. Clienții – persoane juridice - atât ai băncii, cât și cei care încă nu sunt clienții maib, aleg mărfurile din oferta comercială a partenerilor băncii, iar în etapa de achitare pentru produsele selectate au posibilitatea să depună cererea pentru credit online direct din showroomul partenerilor, de acasă, din câmp sau oriunde ar fi. Procesul este simplu. E suficient un telefon mobil din care să se acceseze pagina https://b2b.maib.md, anexând oferta de la partenerii băncii”, explică reprezentantul.

Odată depusă cererea, clienții primesc răspunsul în câteva ore, fără a fi necesare vizite fizice la sucursala maib sau o listă lungă de documente.

„Ulterior, urmează etapa de acordare a creditului, care, la fel, poate fi de la distanță, având semnătura digitală. Iar dacă clientul încă nu este client maib, îl invităm să devină client al băncii și să se bucure de serviciile digitale pe care le oferim”, a punctat Vitali Trandafil.

Gamă diversificată de bunuri în cadrul parteneriatelor

Inițial axate pe echipamente și utilaje agricole, parteneriatele maib s-au extins la includerea unor domenii diverse. Alegerea bunurilor și serviciilor se face în funcție de necesitățile clienților.

„Banca promovează parteneriatul privind finanțarea clienților – persoane juridice care doresc să cumpere orice marfă sau serviciu în credit sau cu achitare în rate. În ceea ce ține de gama bunurilor și serviciilor propuse pentru procurarea în credit prin parteneriatul maib, am început de la tehnică agricolă – tractor, combină, utilaj agricol – semănătoare, plug, cultivator, piese de schimb pentru tehnică agricolă și servicii de reparație, inputuri agricole – îngrășăminte, semințe, chimie etc. Pe parcurs, am completat și cu bunuri din alte domenii de activitate – panouri fotovoltaice, automobile, telefoane, calculatoare, imprimante”, a subliniat reprezentantul băncii.

 Impactul asupra dezvoltării economice și a agricultorilor

„Primul și cel mai important impact pe care-l urmărește maib în cadrul parteneriatelor este deservirea rapidă și calitativă a clienților, eliminând necesitatea vizitelor fizice în oficiile băncii. Clienții dispun de timp pentru a vedea cum arată tehnica pe care doresc să o achiziționeze, dar nu au timp să viziteze sucursalele băncii. Proiectul de Parteneriat este orientat către client, iar sloganul nostru este „Unim eforturi – dezvoltăm afaceri””, subliniază managerul parteneriate business.

În cazul agricultorilor, parteneriatele oferă oportunitatea de a cumpăra inputuri agricole în credit, având flexibilitate în achitarea acestora în funcție de roada viitoare. Astfel, agricultorii beneficiază de condiții avantajoase și flexibile pentru dezvoltarea afacerilor lor.

Valoarea adăugată a proiectului de parteneriat a fost explicată de Vitali Trandafil prin intermediul unui exemplu:

„Să presupunem că sunt GT „Trandafil Vitali” și mă ocup cu prelucrarea terenurilor și creșterea cerealelor. Am nevoie să procur îngrășăminte minerale în sumă de 200 mii lei. Vânzătorul de îngrășăminte până acum mi-a livrat îngrășăminte cu achitarea la recoltă, adică aveam obligația de a restitui datoria în luna iulie – suma integrală de 200 mii lei.

Așa a fost până acum, dar astăzi furnizorul de îngrășăminte mi-a oferit posibilitatea de a o obține prin parteneriat: de la distanță am depus cerere pentru credit, am primit vacanță de plată la credit de 6 luni. Ulterior, suma a fost împărțită în rate egale pentru 6 luni, câte 33 mii lei /lunar (în loc de 200 de mii cum a fost până acum cu furnizorul). Adițional, în oferta pe care am obținut-o de la furnizorul de îngrășăminte, beneficiez și de facilități de dobândă 0% pentru 6 luni, adică creditul va fi fără dobândă pentru perioada de 6 luni. În aceste condiții eu singur decid dacă închid creditul peste 6 luni fără cheltuieli suplimentare pentru servicii bancare. Pot și mai devreme să-l închid dacă doresc sau în funcție de recoltă, am posibilitatea să închid creditul în următoarele 6 luni, când prețul la producție  ar putea fi mai mare și voi câștiga mai mulți bani din vânzarea acestora.

Clienții apreciază enorm că prin parteneriat au libertate la acțiuni cu vânzarea producției și achitarea creditului, nefiind constrânși de termen și suma semnificativă, cum a fost până acum cu furnizorii de bunuri”.

Extinderea parteneriatelor și viziuni

Reprezentantul maib susține că există planuri de extindere a parteneriatelor în alte domenii și continuă să se implice activ cu părțile interesate, inclusiv clienții și partenerii, pentru a obține feedback și pentru a implementa idei noi de dezvoltare.

„Planificăm să dezvoltăm în continuare parteneriate și în alte domenii. Chiar zilele trecute am încheiat un contract de parteneriat cu o companie care vinde vopsea pentru lemn, metal, PVC și altele. Avem deja și primul client mulțumit care a luat la maib un credit pentru 3 luni, dobândă 0%”, susține Vitali Trandafil.

„Avem și așa indicator CSAT – customer experience score, unde banca, odată  în trimestru apelează clienții și partenerii pentru a obține opinii despre experiența în cadrul colaborării în parteneriat cu maib și a discuta idei noi de dezvoltare și/sau promovare. Mai avem și echipa Parteneriate B2B, care vizitează partenerii existenți și potențiali, acumulează idei noi pentru dezvoltare de la partenerii existenți și informează despre oportunitățile pentru potențialii parteneri noi. Suplimentar, banca promovează partenerii și pe social media, astfel clienții fiind informați despre parteneri, iar partenerul obține în schimb promovare gratuită pe pagina de Facebook – maib business și vizibilitate mai mare pentru afacerea sa”, a punctat managerul parteneriate business.

Oferte cu dobândă 0% de la maib - unice pentru clienții persoane juridice

Oferta cu dobândă 0% nu este o noutate pentru persoane fizice, însă reprezintă un element distinctiv pe care doar maib, în colaborare cu partenerii săi, îl oferă clienților săi, persoane juridice, din Moldova.

Aceste oferte sunt populare și atrag din ce în ce mai mulți solicitanți, cu un număr în creștere de cereri în fiecare an.

„Sunt o serie de avantaje. Oferta cu dobândă 0% este comodă pentru clienți prin faptul că nu există alte cheltuieli suplimentare legate de credit. Nu trebuie să scoată din business o sumă semnificativă de bani, pentru că este posibil de achitat în sume mai mici și în câteva luni. Suma plăților pentru credit este fixă și nu poate fi schimbată și poți să prognozezi fluxul de mijloace bănești. Totodată, nu uităm de avantajele menționate mai sus, că cererea de credit se depune online, de la distanță, fără birocrație, fiind suficiente cererea și oferta partenerului”, a menționat Vitali Trandafil

În doi ani de proiect, parteneriatele maib au avut un impact semnificativ, extinzându-și lista de parteneri și înregistrând peste 700 de milioane lei în credite acordate prin această colaborare. Solicitările cresc constant, reprezentând peste 11% din portofoliul total al băncii pentru IMM-uri.

Pentru clienții persoane juridice, maib a dedicat o linie de apel special, 1314, unde afacerile pot primi consultanță sau support direct. Mai multe detalii despre produsele și avantajele de a face banking împreună cu un partener puternic și de încredere, cum este maib, clienții pot afla inclusiv pe pagina web, pe paginile maib business în social media și, desigur, în orice sucursală maib.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!