Corteva Agriscience a găzduit primul său seminar dedicat producției de siloz de calitate pentru nutriția animalelor, reflectând angajamentul său față de sectorul zootehnic. Evenimentul a avut loc la Bălți și a reunit fermieri, specialiști în zootehnie și experți agricoli într-un efort de a explora cele mai bune practici și soluții inovatoare în producerea de siloz.
Oleg Nistiriuc, Reprezentant Vânzări Semințe, a subliniat importanța acestui eveniment în contextul cerințelor crescătorilor de vite, care sunt tot mai interesați de îmbunătățirea nutriției animalelor lor.
„Organizăm un seminar inaugural despre nutriția animalelor, abordând pentru prima dată acest subiect. Speakerii au prezentat informații despre hibrizii adaptabili pentru siloz, inclusiv cei duali sau specializați pentru această utilizare. Acești hibrizi au demonstrat o productivitate remarcabilă, obținând rezultate de peste 70 de tone la hectar în condiții de neirigare anul trecut. De asemenea, vor fi prezenți și specialiști în inoculare, care vor discuta despre produsele care contribuie la obținerea unui siloz de calitate superioară. Ne dorim să fim în fruntea inițiativei pentru a dezvolta sectorul zootehnic, demonstrând angajamentul nostru față de inovație și progres”, a punctat Nistiriuc.
Un aspect crucial al discuțiilor de astăzi va fi procedura de însilozare și ce trebuie să ia în considerare fermierii la selecția hibrizilor pentru a obține un siloz de calitate.
„Silozul reprezintă între 60 și 80% din hrana necesară animalelor, în special a vacilor. Acesta reprezintă baza furajării animalelor și poate asigura producții semnificative într-un an obișnuit, cu fermieri care recoltează între 40 și 70 de tone de siloz pe hectar. În portofoliul nostru avem 6 hibrizi, care sunt adaptabili și eficienți în Republica Moldova. Plecăm de la hibrizi cu performanțe excelente pe boabe, dar care asigură și producții record, fiind adaptabili condițiilor locale. Acești hibrizi trebuie să ofere o valoare nutrițională ridicată, astfel încât animalele să extragă maximul de energie și nutrienți din siloz”, a relatat Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager pentru Semințe.
În cadrului seminarului, experții Corteva au prezentat soluții complete, începând de la selectarea semințelor potrivite pentru producția de siloz, până la produsele de inoculare și tehnologiile de conservare.
„Ne adresăm fermierilor noștri cu o gamă variată de propuneri pentru a asigura producerea unui siloz de cea mai bună calitate. Avem în vedere atât culturile de lucernă, graminee și păioase, cât și cele de porumb, oferind semințe special selectate pentru obținerea unui conținut ridicat de amidon, esențial pentru o productivitate optimă a silozului. De asemenea, venim cu sfaturi și produse de inoculare pentru păstrarea și conservarea silozului, utilizând tehnologii unice în lume pentru a îmbunătăți digestibilitatea acestuia , precum inoculanții Fiber Technology (FT), iar Rapid React facilitează deschiderea silozului într-un timp mai scurt”, a punctat Adrian Găgeanu, reprezentant siloz România și Republica Moldova.
Totodată, începând cu anul 2024, Corteva introduce un nou inoculant special conceput pentru a face față condițiilor meteorologice extreme, precum grindina și seceta severă, care ar putea compromite producția de siloz.
„Venim și cu câteva sfaturi importante pentru fermieri: în primul rând, este importantă alegerea semințelor dedicate nevoilor specifice ale fiecărei ferme, respectând criterii precum grupa FAO și cerințele specifice de producție. Este esențial să se respecte bunele practici agricole. De asemenea, recomandăm selectarea unui inoculant specific pentru fiecare fermă, ținând cont de particularitățile și necesitățile individuale. La toate acestea, Corteva are răspuns pentru fermieri”, a mai menționat Găgeanu.
Fermierii prezenți la eveniment și-au manifestat interesul pentru a primi consultanța și informațiile detaliate pe care Corteva le oferă în ceea ce privește producția unui siloz de calitate.
„Avem o fermă de vaci cu peste 300 de capete. Silozul este esențial pentru noi, având în vedere climatul nostru favorabil și disponibilitatea terenurilor pentru producție. Ne ocupăm singuri de nutriția animalelor și suntem în căutarea unor informații suplimentare pentru a vedea ce propuneri ne poate face Corteva. De aceea am așteptat cu nerăbdare organizarea acestui eveniment”, a punctat reprezentanta SRL TOTAL-GNATIUC din raionul Glodeni.
Seminarul organizat de Corteva vine să ofere fermierilor instrumentele și cunoștințele necesare pentru a îmbunătăți eficiența și calitatea producției de siloz