Materiale de parteneriat

Südzucker Moldova a început campania de semănat sfeclă de zahăr

Author: AgroExpert
Südzucker Moldova приступила к севу сахарной свеклы - agroexpert/md

Sfecla de zahăr rămâne una dintre cele mai sustenabile culturi agricole și prin utilizarea tehnologiilor avansate de economisire a umidității, aceasta oferă întreprinderilor agricole din nordul Moldovei recolte stabile și profit ridicat. În 2022, sfecla de zahăr s-a dovedit a fi una dintre puținele culturi agricole profitabile. În condițiile provocărilor climatice și economice, respectarea tehnologiilor agricole necesită o atenție deosebită. Aprovizionarea sectorului de producere a zaharului cu materie primă este o prioritate cheie a companiei, iar Comitetul de Conducere  al concernului Südzucker AG a decis să consolideze această direcție și să-l numească pe domnul Pavel Filip, cu o vastă experiență de management, drept membru nou al Comitetului de Conducere al Südzucker Moldova.

Startul semănatului sfeclei de zahăr a fost lansat pe 14 martie curent - acesta fiind unul dintre cele mai timpurii începuturi de campanie de semănat. Potrivit lui Anatolie Gorodenco, Directorul Departamentului Materie Primă Südzucker Moldova, semănatul timpuriu al sfeclei de zahăr oferă întreprinderilor agricole posibilitatea de a utiliza la maximum pentru semințe umiditatea înaltă acumulată în straturile de la suprafața solului. Noul sezon agricol începe cu indicatori buni în ceea ce privește rezervele de umiditate, care depășesc valorile medii multianuale. Acest lucru permite partenerilor agricoli să mizeze pe un nivelul de producție de sfeclă de zahăr de cel puțin 44 t/ha ca și în anul trecut.

Totodată, cu sprijinul companiei, întreprinderile agricole continuă să investească în dezvoltarea sistemelor de irigare și să mărească suprafața comparativ cu anul trecut de aproape 2 ori, ceea ce va asigura productivitate de minim 60 t/ha. „În condițiile crizei anului trecut pentru agricultura moldovenească, sfecla de zahăr s-a dovedit a fi una dintre puținele culturi de câmp profitabilă. Prin urmare, partenerii noștri agricoli au menținut și chiar au crescut suprafețele care vor fi semănate cu sfeclă de zahăr în acest an”, a spus Anatolie Gorodenco. Creșterea maximă a suprafețelor de sfeclă de zahăr, de aproape 20%, revine companiei Agro SZM, care dezvoltă activ cele mai moderne tehnologii agricole.

La începutul lunii martie, Directorul Agro Tehnology Südzucker Moldova și administratorul Agro SZM, Dr. Valeri Nicușor, a vorbit în cadrul seminarul Südzucker Moldova sub genericul „Începutul campaniei de semănat sfeclă de zahăr 2023”, despre provocările tehnologice cu care se confruntă producătorii agricoli în acest an.

„Încălzirea globală, creșterea costului resurselor și cerințele de mediu mai stricte pentru cultivarea sfeclei de zahăr necesită o transformare accelerată a abordării tehnologiilor agricole și o creștere a nivelului de management. Astfel, în sectorul nostru agricol, își găsește pe larg utilizarea unei tehnologii noi “Conviso Smart Technologie” care înlocuiește metodologiile clasice de producere  a sfeclei de zahăr, care au un impact negativ asupra mediului. Acest lucru necesită o revizuire a întregului lanț de lucrări în rotația culturilor, iar noi, prin implementarea tehnologiilor agricole avansate, ne străduim să împărtășim experiența noastră cu alți producători agricoli”, a spus Dr. Valerii Nicușor.

După cum a menționat Pavel Filip, Membru al Comitetului de Conducere Südzucker Moldova, compania va continua politica de sprijin pentru partenerii săi agricoli și de stimulare a dezvoltării culturii sfeclei. Acest ajutor nu se limitează la condițiile contractuale reciproc avantajoase. Compania continuă să acorde împrumuturi partenerilor agricoli prin filiala sa financiară Agro-Credit, care a acordat împrumuturi în valoare de 3,5 milioane de euro producătorilor de sfeclă de zahăr pentru a investi în echipamente agricole și sisteme de irigare. De asemenea, specialiștii companiei extind în mod constant gama de consultări și schimbul de bune practici în implementarea tehnologiilor agricole pentru cultivarea sfeclei de zahăr și a altor recolte.

„În jurul Südzucker Moldova s-a format deja un tip de cluster de aproape 40 de întreprinderi agricole economic puternice și avansate tehnologic și este în interesul nostru comun să ne sprijinim reciproc în fața provocărilor climatice și economice mari”, a subliniat Pavel Filip.

Sfecla de zahăr continuă să fie o cultură importantă din punct de vedere strategic pentru agricultura moldovenească, a declarat Dr. Alexander KossSpicherul Comitetului de Conducere Südzucker Moldova. Compania și partenerii săi agricoli continuă să investească în această industrie cu mari perspective de dezvoltare. În același timp, condițiile-cadru complexe, adesea imprevizibile atât în cadrul  Republicii Moldova cât și în regiune, necesită un sprijin strategic de la stat pentru astfel de industrii de înaltă tehnologie. „Industria zahărului din sfeclă a Republicii Moldova oferă produse cu valoare adăugată și este competitivă la nivel regional, ceea ce este deosebit de important în cadrul parcursului European al Republicii Moldova”, spuse Dr. Alexander Koss.

„Totuși, aceste oportunități rămân nerealizabile ca investiții ale companiilor private moldovenești și străine în cazul dacă Guvernul Republicii Moldova nu va ține cont și nu va implementa practica de susținere și subvenționare a sfeclei de zahăr, adoptată în mai multe țări ale Uniunii Europene, asemănătoare condițiilor climatice cu cele ale Republicii Moldova”, a  relatat Spicherul Comitetului de Conducere Südzucker Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!