Materiale de parteneriat

Un an de certificare a producătorilor de pomușoare GLOBALG.A.P. și GRASP

Author: AgroExpert
Год активной сертификации производителей ягод по GLOBALG.A.P. и GRASP - agroexpert.md

La sfârșitul anului 2023, 12 producători agricoli din Republica Moldova au obținut certificate de siguranță/calitate conform standardelor GLOBALG.A.P. și  GRASP.

Astfel, în prezent peste 70 de fermieri și întreprinderi agricole producătoare de fructe, legume și pomușoare din Republica Moldova s-au aliniat la cerințele de siguranță conform standartelor internaționale.

În Moldova, activitatea de certificare conform cerințelor GLOBALG.A.P. și GRASP este realizată de către două companii internaționale. Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală oferă sprijin agricultorilor moldoveni în procesul de implementare a cerințelor de calitate și siguranță a alimentului. 

Mariana Cantir, auditor, ocupă funcția de director în cadrul filialei organizației de certificare CERES GmbH din Germania, responsabilă pentru Moldova și alte țări din Europa de Est:

„Certificarea conform standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP aduce o creștere semnificativă a competitivității producției de fructe pe piețele cu marje de profit ridicate și simplifică accesul producătorilor la rețelele internaționale de supermarketuri, precum METRO, TESCO, Kaufland și altele. Activăm pe piața moldovenească de mai mulți ani și am certificat 35 de producători agricoli. În acest an, opt dintre aceștia au obținut certificarea GLOBALG.A.P. (și doi au primit certificarea GRASP). Suntem încântați să anunțăm că în 2023 am certificat pentru prima dată producători de fructe de pădure, inclusiv căpșuni cultivate în sere, dar și plantații în aer liber de coacăze negre și coarne. Aceasta reprezintă o contribuție semnificativă la succesul viitor al fructelor de pădure moldovenești pe piața europeană, unde sperăm să vedem performanțe la fel de remarcabile precum exporturile de cireșe, prune și struguri din Republica Moldova în Uniunea Europeană în acest sezon.”

Iurie Stratan, conducătorul întreprinderii agricole Starfruit Trio SRL, în regiunea Anenii Noi:

„Începând cu anul 2000, am demarat activitatea în domeniul agriculturii, inaugurând prima și singura plantație industrială de coarne din țară. Am avut privilegiul să colaborez cu un agronom remarcabil, dedicat studiului geneticii coarnelor timp de două decenii. Acesta a adunat o colecție de 23 de soiuri, inclusiv 11 soiuri de culoare galbenă. Fondată pe materialul săditor obținut din aceste soiuri, plantația noastră este, presupun, una dintre cele mai extinse din Europa. De asemenea, suntem singurii certificați de organizația CERES GmbH conform standardului GLOBALG.A.P., în ceea ce privește cornul.

Producem în total aproximativ 25 de tone de coarne pe o suprafață de 5 hectare în fiecare sezon. Până în prezent, majoritatea fructelor au fost comercializate proaspete. Cu toate acestea, știu că o parte din producția noastră, destinată pieței interne, a fost exportată, în special sub formă uscată în Polonia, în amestecuri pentru compoturi și sub formă congelată în Statele Unite. Coarnele proaspete sunt încă insuficient cunoscute pe multe piețe din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, cred că sub formă prelucrată, aceasta va atrage interesul consumatorului european. În prezent, experimentăm cu o varietate de produse din coarne, inclusiv pastă de fructe, umplutură pentru bomboane, compoturi și lichioruri. Nu am nicio îndoială că, în timp, aceste produse vor fi apreciate atât în țara noastră, cât și peste hotare.”

Valentin Costețchi, conducătorul GȚ „Costețchi Valentin Mihail”, din raionul Soroca:

„Pe piața fructelor din Republica Moldova suntem prezenți de șase ani. Am dezvoltat afacerea etapizat: am înființat o plantație de coacăză negre pe o suprafață de 62 de hectare, am echipat-o cu un sistem de irigare prin picurare, am investit în capacități de înghețare a producției și în prezent construim un centru logistic și planificăm să achiziționăm echipamente pentru procesarea fructelor sub formă de gemuri, pastă de fructe și fructe uscate. Am conștientizat necesitatea de a îmbunătăți procesele de producție și management și am obținut certificarea conform standardului GLOBALG.A.P.

Suntem recunoscători echipei CERES pentru obiectivitate și profesionalismul lor remarcabil. În trecut, am comercializat întreaga noastră producție pe piața internă din Republica Moldova. Cu certificarea conform unui standard internațional de înaltă prestanță, ne propunem să extindem accesul către piața Uniunii Europene și sperăm să oferim fructele noastre în lanțurile de supermarketuri.”

CERtification of Environmental Standards GmbH, cunoscută și sub denumirea de CERES GmbH (http://ceres-cert.com), este o organizație acreditată în Germania care se ocupă de certificarea sistemelor integrate de securitate a produselor alimentare în conformitate cu normele internaționale pentru producția organică și standardul GLOBALG.A.P. Prin procesul de inspecție, se confirmă că produsul respectiv îndeplinește standardele corespunzătoare de siguranță și calitate, fiind fabricat în conformitate cu norme riguroase, inclusiv o listă permisă de substanțe pentru protecția plantelor, în cantități care nu afectează negativ ecosistemul și consumatorii.

Procedura de certificare GLOBALG.A.P. și GRASP

 

Cerința principală în cadrul certificării conform standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP este realizarea obligatorie a unui audit în timpul recoltării, având drept scop evaluarea riscurilor și asigurarea securității alimentare a producției, precum și respectarea normelor sociale. Acest lucru presupune, la rândul său, înregistrarea și documentarea în timp util a proceselor de producție.

 

Producătorii de legume și fructe care implementează principiile și criteriile stabilite în cadrul sistemului integrat de management al producției agricole și care se înregistrează și trec prin procesul de certificare GLOBALG.A.P. și GRASP primesc un certificat de siguranță alimentară de la organul de confirmare.

CERES GmbH este recunoscută ca una dintre organizațiile aprobate de certificare în cadrul sistemului GLOBALG.A.P. (© GLOBALG.A.P., FoodPLUS GmbH). Pentru a se înscrie în sistemul GLOBALG.A.P., producătorii trebuie să completeze „Formularul de Înregistrare” accesând link-ul corespunzător.

Avantajele producției conform sistemelor integrate

GLOBALG.A.P. oferă posibilitatea de a accesa piața internațională cu produse alimentare sigure, ceea ce conduce la câștigarea încrederii consumatorilor și, implicit, la creșterea cererii pe piață. GRASP asigură menținerea sănătății, securității și bunăstării angajaților din fermele agricole, contribuind, totodată, la minimizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!