Materiale de parteneriat

VIDEO | Patru centre de colectare a laptelui, modernizate prin proiectul MILK

Author: Fiodorov Ilinca
VIDEO | Patru centre de colectare a laptelui, modernizate prin proiectul MILK

Grație proiectului MILK, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de People in Need Moldova, patru centre de colectare a laptelui din nordul Moldovei au fost modernizate pentru a respecta standardele internaționale de igienă. Aceste investiții, realizate în colaborare cu fabrica de lapte Lactis din Rîșcani, au vizat satele Petreni (raionul Drochia), Recea (raionul Rîșcani), Moșana (raionul Dondușeni) și Mihălășeni (raionul Ocnița). 

„Am reușit să asigurăm ca aceste centre să respecte standardele internaționale de igienă”, a punctat Octavian Olaru, manager de proiect People in Need.

Noile centre oferă fermierilor condiții superioare, facilitând procesul de colectare și îmbunătățind calitatea produsului finit.

Angela Luncari, inspector principal la ANSA pentru regiunile Rîșcani, Drochia, Soroca și Florești, a remarcat importanța acestor echipamente: Fiecare punct de colectare a fost conectat la sistemele de apă caldă și rece și a fost dotat cu unități frigorifice performante pentru păstrarea laptelui, iar mini-laboratoarele ne permit să monitorizăm constant calitatea acestuia.”

 

Centrul de colectare din Petreni a fost modernizat anul trecut, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Vitalie Gherman, inginer la S.A. Lactis, a explicat că modernizările au dus la o creștere semnificativă a cantității de lapte colectat: „De când am renovat punctul, am dublat cantitatea de lapte colectat. People in Need ne-au ajutat să instalăm sistemele de apă și canalizare, să procurăm echipamente și să renovăm spațiile. De asemenea, au organizat seminare despre sănătatea animalelor și calitatea laptelui. Colaborarea noastră a fost foarte benefică.”

Proiectul nu doar că a îmbunătățit infrastructura, dar a avut și un impact pozitiv asupra comunităților locale. Octavian Olaru a menționat că la centrul din Petreni 65 de fermieri aduc acum laptele la punctul de colectare modernizat.

De asemenea, a fost susținută reabilitarea pășunilor în șapte localități, inclusiv, prin oferirea semințelor de iarbă de calitate înaltă, destinate pentru hrana animalelor și creșterea productivității laptelui. Practicile implementate în dezvoltarea sectorului de lapte, sunt preluate din experiența europeană.

Proiectul MILK: „Modernizarea, inovarea și utilizarea cunoștințelor pentru sectorul laptelui din Republica Moldova” este finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de People in Need Moldova.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!