Agromanagement

Păstrarea ramelor de albine pe timp de iarnă și cum combatem molia de ceară

Author: AgroExpert
Expert: Andrei Zăgăreanu
molia de ceară - agroexpert.md

Păstrarea ramelor de rezervă reprezintă un aspect crucial în gestionarea stupinei. Metodele de depozitare și prelucrare a acestora pot varia în funcție de posibilitățile apicultorilor, dar și de numărul familiilor de albine pe care le gestionează. La acest subiect AGROEXPERT a discutat cu președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu.

„Ramele de rezervă sunt depozitate în dulapuri sau în încăperi specializate. A păstra aceste rame în dulapuri ar fi o opțiune mai simplă pentru apicultori, mai ales pentru cei cu un număr mai mic de familii de albine. Ei ar putea confecționa un dulap care să încapă în jur de 300 de rame, închizându-l ermetic pentru a preveni pătrunderea dăunătorilor care pot deteriora ramele”, susține Andrei Zăgăreanu.

Metode chimice de prelucrare

Pentru a proteja ramele de rezervă împotriva dăunătorilor precum molia de ceară, apicultorii pot recurge la utilizarea acidului formic sau acetic glacial, se instalează tampoane îmbibate cu aceste substanțe între rafturile cu ramele puse la păstrare sau evaporatoare în care se adaugă periodic acidul. Mirosul înțepător împiedică molia cerii să pătrundă și să deterioreze fagurii păstrați pentru anul viitor.

„O altă metodă chimică de prelucrare implică fumigația cu sulf. Se pregătește un jăratic bine încins, se plasează într-un recipient potrivit, respectând regulile de prevenire a incendiilor, și se adaugă aproximativ 5 grame de sulf la metrul cub de spațiu. Se închide ermetic, iar fumul pătrunde în dulap și elimină toate larvele moliei. Procedura se repetă la 12 zile pentru a distruge și noile larve, deoarece fumul de sulf nu afectează ouăle”, susține expertul.

Această metodă asigură că fagurii sunt deparazitați până în primăvară, oferindu-le condiții normale pentru iernare până la începutul sezonului următor. Înainte de a introduce fagurii în cuibul familiei de albine, aceștia trebuie aerisiți la soare timp de aproximativ 15 minute.

Metode ecologice

„Pentru o abordare ecologică și preventivă, apicultorii pot presăra fagurii cu sare măruntă înainte de depozitare. Acest lucru ajută la absorbția umidității, prevenind astfel dezvoltarea moliei cerii. Ulterior, înainte de introducerea lor în cuibul de albine, fagurii sunt spălați și aerisiți la soare”, afirmă Andrei Zăgăreanu.

Apicultorii care au posibilitatea pot recurge la construirea camerelor frigorifice, întrucât păstrarea ramelor sub 5 grade Celsius inhibă activitatea moliei cerii, eliminând necesitatea unor prelucrări chimice. Această opțiune oferă un avantaj ecologic și poate simplifica procesul de gestionare a stupinei, dar este costisitoare.

Fagurii vechi, predispuși la atacul moliei de ceară

„Fagurii de culoare deschisă, proaspăt construiți, sunt mai puțin susceptibili la deteriorare. Este important să îi separăm de cei vechi și să îi păstrăm în condiții mai simple. Molia de ceară tinde să fie atrasă de fagurii vechi, în special cei cu cămășuici de la năpârlirea fagurilor și cu celule de păstură, reprezentând o zonă cu delicatese pentru dăunător”, a punctat expertul.

Larvele moliei de ceară urzesc galerii prin fagurii vechi, dar mai ales care conţin păstură. Consumă ceara și păstura, distrugând fagurii în totalitate. Sunt cunoscute două feluri de fluturi care formează larvele moliei de ceară. Dacă fluturii sunt mai mari (Calleria melonella), este molia mare, și în cazul fluturilor mai mici (Achroea grisella) – molia mică a cerii. 

Cel mai bine este de prevenit apariţia și dezvoltarea moliei de ceară prin menţinerea în prisacă a familiilor puternice și sănătoase și păstrarea curăţeniei în stupi. 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!