Perioada recomandată pentru semănatul florii soarelui este atunci când la adâncimea de semănat la ora 07:00 dimineața se înregistrează temperaturi de 7 grade Celsius și când vremea este în curs de încălzire, spune expertul român Ionuț Bălan.
În general, aceste condiții se înregistrează în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele răcoroase se adaugă la această perioadă o săptămână sau 10 zile, scrie Revista-Ferma.
Recomandările specialistului
Iată câteva sfaturi utile furnizate de Ionuț Bălan și de care fermierii ar trebui să țină cont, mai ales în condițiile în care costurile înființării culturilor au crescut și orice risipă trebuie evitată.
Adâncimea de semănat recomandată este de 4-5 cm pe solurile mai grele și umede și 5-6 cm pe solurile mai ușoare și mai uscate.
Dacă semănatul se va efectua prea devreme, multe semințe vor pieri prin mucegăire, răsărirea se va prelungi și va fi în etape, plantele vor fi debile, atacurile de mană și putregai alb vor fi mai pronunțate, producția de semințe va fi implicit mai mică iar procentul de ulei se va diminua.
Semănatul după epoca optimă va determina o răsărire neuniformă a plantelor datorită reducerii umidității din sol și implicit decalarea fazei de înflorire spre perioada de secetă din a doua jumătate a lunii iulie, ducând astfel la importante scăderi de producție.
Un alt factor foarte important este respectarea vitezei de semănat. O viteză redusă va duce la o repartiție optimă a semințelor pe rând și o bună uniformitate a adâncimii, ceea ce va asigura o răsărire uniformă a plantelor.
Evitați monocultura la toate plantele cultivate
În felul acesta folosiți eficient potenţialul de fertilitate naturală a solului şi obţineţi mari economii prin reducerea dozelor de îngrăşăminte, precum şi diminuarea şi chiar combaterea totală a atacului multor boli şi dăunători.
Câteva reguli obligatorii pentru principalele culturi ce urmează a fi semănate:
- Floarea-soarelui nu poate reveni pe acelaşi loc mai devreme de 4-6 ani, pentru a preveni atacul de boli (pătarea brună şi frângerea tulpinilor, mana, putregaiul alb şi cel cenuşiu) şi apariţia buruienii parazite Lupoaia şi a dăunătorului răţişoara porumbului.
- Floarea-soarelui nu se cultivă după plante cu boli comune, cum sunt soia, fasolea, rapiţa, şi nici după plante atacate de Lupoaie (cânepă şi tutun) sau după cartof, dacă a fost atacat de putregai cenuşiu.
- Porumbul nu se cultivă după porumb în parcelele în care s-a semnalat atac de viermele vestic (Diabrotica virgifera) şi nici după grâul atacat în anul anterior de fuzarioză. Nu se cultivă nici după sorg, iarbă din Sudan sau după plante epuizante în apă şi substanţe nutritive.
- Soia nu se cultivă după floarea-soarelui, rapiţă şi nici după alte plante leguminoase.
- Sfecla pentru zahăr nu se cultivă după crucifere, ovăz, floarea-soarelui, cânepă şi nu poate reveni pe acelaşi teren mai devreme de 4-6 ani.
La definitivarea planului de cultură, atenţie deosebită trebuie acordată şi fertilizării efectuate în toamnă în parcela respectivă, cât şi lucrărilor solului şi stării agrotehnice a terenului la ieşirea din iarnă.