![Soiuri de mur cu perspectivă pentru piața din Republica Moldova - agroexpert.md](/pic/news/gallery/37311/mur.jpg)
Producătorii de pomușoare din Republica Moldova sunt mereu în căutarea celor mai potrivite soiuri pentru a satisface cerințele exigente ale consumatorilor. Expertul Dmitrii Dodica, Directorul companiei Anastasia Trading&Services SRL, a realizat o caracteristică a soiurilor de mur cu perspectivă pentru piața din Republica Moldova.
Soiul remontant de mur Maryna
Arbustul prezintă o creștere moderată, cu ramuri rigide și fără spini. Maturarea fructelor la sfârșitul lunii iunie pe tulpinile de doi ani și la inc. lunii septembrie pe tulpinile anuale.
Se prezintă ca soi cu producția înaltă la ha.
Fructele sunt mari, cu o greutate medie de 7,2g - 7,3g, având o formă alungită, transportabilitate înaltă după recoltare. Zaharitatea este înaltă - 13%, dulci.
Este un soi de desert conceput pentru cultivarea în tunel, optimizat pentru o fructificare dublă ( pe tulpini de un și de doi ani). În condițiile Poloniei a arătat rezultate remarcabile. Este cultivat in câteva gospodarii poloneze în teren protejat.
Soi sezonier de mur Glorniwa
Soi de mur timpuriu (odată cu soiul Arapaho), de desert, cu fructe dulci, mari, potrivite pentru consum direct, penntru prelucrare sau cofetărie. Arbustul are o creștere semi-erectă, tulpinile sunt fără ghimpi.
În condițiile RM fructificarea începe la mijlocul - sfârșitul lunii iunie, în câmp deschis, semințele se simt foarte puțin, în comparație cu soiul Arapaho sau Triple Crown.
Fructele sunt mari (greutate medie 7,2 g, max 10,5 g), lucioase, dulci (12% Brix), cu un gust caracteristic murelor de pădure. Datorită fermității bune, fructele se păstrează bine și sunt potrivite pentru transportare pe distanțe lungi.
Soiul Glorniwa a foast plantat pentru prima data în RM, în anul 2022. În urma degustației efectuate, Soiul Arapaho cedează foarte mult soiului Glorniwa, în privința calităților gustative (raportul zaharității și acidității fructelor, aromei), și aspectului vizual al fructelor după recoltare (prezența luciului după recoltare se menține, cel puțin 2 zile).