Prețuri și Tendințe

Anul 2023 aduce o roadă bogată de pomușoare în R. Moldova, fără probleme majore

Author: AgroExpert
Expert: Aneta Ganenco
pomușoare export prețuri- agroexpert.md

În mijlocul sezonului de vară, condițiile climatice în Republica Moldova au fost favorabile dezvoltării pomușoarelor, iar producția și exporturile de fructe în Uniunea Europeană (UE) înregistrează o creștere semnificativă. Președinta Asociației ”Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco ne-a comunicat că anul 2023 se desfășoară fără probleme majore. Fermierii se bucură de o roadă abundentă, iar procesatorii sunt prezenți pe piață. Comparativ cu 2022, când exista o panică, situația este mult mai liniștită.

„După o perioadă inițial răcoroasă, temperatura s-a ridicat brusc, accelerând procesele de coacere ale pomușoarelor. Producătorii noștri s-au încadrat în calendarul obișnuit pentru apariția fructelor pe rafturile și piețele din țară. Au fost încercări de a exporta căpșunile moldovenești pe piața rusească, însă producătorii nu au rămas mulțumiți. În schimb, ponderea României în segmentul de export către UE crește rapid, iar mai multe companii se concentrează pe obținerea certificărilor cerute de cumpărătorii europeni”, susține experta.

Anenta Ganenco menționează că deja a doua companie se apropie de finalizarea procesului de obținere a certificărilor Global G.A.P. și GRASP. Este vorba de coacăza neagră, pe când prima certificarea a fost pentru căpșuni.

„Colectarea murelor a început, în timp ce zmeurul se află deja în plină recoltare. Fructele de soiuri noi, plantate cu trei ani în urmă, încep să ofere recolte consistente. În magazine, sunt disponibile soiuri mai noi, care se comercializează la prețuri mai ridicate. Uneori, cumpărătorii pot crede că aceste soiuri sunt importate, dar de fapt sunt produse din plantațiile autohtone. În toamnă, se vor completa rafturile cu soiuri remontante, care oferă recolte de două ori pe an”, mai punctează Aneta Ganenco. 

Prețurile la mure variază între 60 și 80 de lei pe kilogram. Cu toate acestea, experții estimează că prețul normal va fi de 60 de lei. Recolta se anunță a fi în conformitate cu așteptările, iar fermierii se așteaptă ca roada să dureze încă o lună. Astefl, consumatorii vor putea savura murele moldovenești pe tot parcursul verii.

Situația pe piață este influențată de factori precum recoltele din țările concurente, tendințele economice și constrângerile politice. De exemplu, prețul zmeurei în Serbia, unul dintre cei mai importanți exportatori europeni, este mai mic decât se așteptau fermierii pentru al doilea an consecutiv. Polonia ocupă locul doi în topul exportatorilor de zmeură. Astfel, producătorii moldoveni trebuie să monitorizeze și condițiile meteorologice din alte țări și să țină cont de distribuția volumelor între fructele proaspete și cele congelate.

„Cerințele Uniunii Europene pentru importul de fructe și pomușoare sunt standardizate și similare în toate țările membre, spre deosebire de țările CSI, unde piața este caracterizată de haos și cerințe mai puțin riguroase. Volumul producției din Republica Moldova nu reprezintă o amenințare pentru producătorii europeni. Noi producem atât de puțin încât nu putem perturba piețele interne ale țărilor europene, cum ar fi Germania, care are cantități mari de pomușoare, dar consumă mai mult decât produce. Din acest motiv, Germania permite importurile de fructe și pomușoare moldovenești”, a conchis experta.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!