Din industria agroalimentară, producătorii de lapte și de produse lactate din Moldova, probabil se confruntă cu cele mai multe provocări cărora trebuie să le facă față, an de an. Aceștia chiar și în perioada pandemiei încep munca de la 4 dimineața, nu pot face pauze la ferme, așa cum ar crede unii că s-ar putea și depun numeroase eforturi ca produsele care ajung la consumatorul final să fie de calitate. De ziua mondială a laptelui, sărbătorită pe 1 iunie din 2001, am avut o discuție cu președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din Moldova, Carolina Linte, despre așteptările și obiectivele majore pentru anul 2021.
În opinia specialistei din domeniu, producătorii și procesatorii, membri ai Asociației, sunt cei mai curajoși, demonstrând an de an, prin eforturile pe care le fac să reziste și să activeze în continuare.
”Fiecare membru al Asociației are obiectivele sale, totuși pentru sectorul pe care îl reprezint, pot să spun că așteptările Asociației cumva se asociază cu a fiecărui membru în parte și invers. Primul obiectiv major al nostru este crearea și dezvoltarea fermelor aliniate la cerințele și standardele internaționale, mă refer la sănătatea și bunăstarea animalelor, igiena mulsului și indicatorii de calitate al laptelui.Al doilea obiectiv pentru care vom încerca să ne unim forțele în acest an este substituirea importurilor și diversificarea portofoliului de produse cu valoare adăugată înaltă, în special producerea de cașcaval.Al treilea obiectiv este exportul produselor lactate sau pe bază de lapte către piețele UE. Deja suntem listați, dar trebuie să fie eliberată autorizarea întreprinderilor care își doresc să realizeze exportul produselor pentru țările Uniunii Europene” ne-a declarat Carolina Linte, președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din Moldova.
Atingerea acestor obiective este una reală, în special dacă se vor axa eforturile pe pașii concreți care trebuie realizați de fiecare membru al Asociației în parte și se va urmări obținerea și respectarea standardelor internaționale la produsele lactate.
”Pentru 2021, primul lucru care trebuie revăzut să vedem care sunt consecințele Regulamentului de subvenționare per cap de animal și care vor fi rezultatele acestei reglementări. Partea bună este că în trei zone din țară există în sfârșit laboratoare în cadrul serviciilor de stat sanitar–veterinare și pentru siguranța alimentelor, fapt ce va contribui la diminuarea cheltuielilor suportate de producătorii și procesatorii, care anterior se deplasau până în capitală pentru realizarea diverselor teste specializate. Este îmbucurător că săptămâna trecută și în zona de sud, la Cahul a fost deschis un astfel de laborator, cu utilaj performant, ceea ce înseamnă că infrastructura este pregătită. Mizăm mult că la nivel de operator în domeniul alimentar va avea loc monitorizarea indicatorilor la calitatea laptelui, atât la programele de autocontrol, cât și la cele de monitorizare a calității materiei prime de către Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor, mai intensiv. Totodată, dezvoltarea rețelei de laboratoare pe întregul lanț alimentar și al hranei pentru animale este unul dintre elementele cheie ale reformei în domeniul siguranței alimentelor în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană (DCFTA)”, în 2014, fapt ce ne confirmă că suntem deocamdată în întârziere, dar totuși lucrurile se mișcă la acest capitol” a menționat Carolina Linte.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!