Moldova

Covid: un catalizator pentru schimbări în domeniul consumului de fructelor și legume

Expert: Iurie Fală

Sectorul fructelor și legumelor din Europa ar trebui să profite de Covid ca o oportunitate de a accelera eforturile de a-și realiza un viitor mai verde, cu un accent reînnoit asupra importanței unei diete pe bază de plante și a unui model de producție durabil din punct de vedere ecologic.

Acesta a fost mesajul central de la evenimentul anual a Asociației Europene Freshfel, care a reunit jucători cheie din industria produselor proaspete din Europa pentru a reflecta la un an extraordinar pentru afaceri și a sărbători cea de-a 20-a aniversare a asociației.

Claire Bury, directorul general adjunct al DG SANTE al Comisiei Europene, a subliniat progresele înregistrate în direcția Acordului Verde European, care urmărește să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

”Pandemia a făcut oamenii să fie mai conștienți de relația dintre sănătate, sistemele alimentare și mediu și a subliniat importanța strategiei de la Fermă la Furculiță, care vizează crearea unui sistem alimentar durabil și rezistent în care nimeni să nu aibă de pierdut”  a spus Claire Bury.

Bury a evidențiat progresele încurajatoare realizate de statele membre ale UE în reducerea utilizării pesticidelor. Ea a explicat, de asemenea, de ce Comisia Europeană a decis să redeschidă discuția privind noile tehnici genomice, cum ar fi editarea genelor, care ar putea juca un rol important în a face agricultura mai durabilă.

”Covid i-a oferit Freshfel o oportunitate unică de a conduce agenda în construirea unui sistem alimentar bazat pe sănătate, incluziune socială și un ecosistem rezistent ”  a sugerat Volkert Engelsman în timpul conferinței, CEO-ulEosta.

Agricultura ecologică a furnizat un „set de instrumente fantastic” pentru sustenabilitate și a îndemnat fermierii convenționali să adopte unele dintre strategiile utilizate în agricultura ecologică pentru a îmbunătăți biodiversitatea și sănătatea solului ” , a mai spus Volkert Engelsman.

În onoarea ONU, care a declarat anul 2021 Anul internațional al fructelor și legumelor, BethBechdol, director general adjunct al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a ținut un discurs cu privire la importanța industriei fructelor pentru sistemul agroalimentar global. 

Bechdol a subliniat rolul esențial al fructelor proaspete în sănătatea umană, în generarea de venituri și în calitate de contribuitor la obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale ONU.

Într-o sesiune despre viitorul consumului, Hanni Rützler de la FutureFood Studio a remarcat că schimbările mari ale tendințelor de consum, cum ar fi creșterea vânzărilor de produse alimentare online, bucătăriile fantomă și seturile de livrare, precum și concentrarea sporită asupra producției locale, au oferit noi oportunități furnizorilor.

Vincent Dolan de la Total Produce a fost de acord, dar a sugerat că sectorul trebuie să lucreze mai mult la mesajele sale către consumatori, menționând că „mai degrabă decât să le spunem oamenilor ceea ce știu deja, și anume că fructele și legumele sunt sănătoase, poate ar trebui să vorbim despre contribuția pe care o au asupra sănătății mintale și, de asemenea, durabilității.

În cele din urmă, privind viitorul, specialiștii europeni au subliniat că, deși producătorii se confruntă cu riscuri din ce în ce mai mari din cauza schimbărilor climatice și a incertitudinii politice din ce în ce mai mari, industria este bine poziționată pentru a profita de accentul crescând asupra sănătății și mediul.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!