Prețuri și Tendințe

Exportul de floarea-soarelui bate recordurile. Cum stăm la livrările de ulei

Author: Fiodorov Ilinca
Expert: Iurie Rija
Exportul de floarea-soarelui bate recordurile. Cum stăm la livrările de ulei - agroexpert.md

Exportul de floarea-soarelui din Republica Moldova continuă să fie unul activ și bate recordurile. În primele 5 luni ale anului 2024, volumul exportului de floarea-soarelui a fost de 268.276 de tone, ceea ce reprezintă aproape volumul total exportat anul trecut (95,3%). Datele se conțin în analiza expertului în agro-market, Iurie Rija. Totuși, prețul actual este mult mai mic – în primele 5 luni ale anului trecut, prețul mediu pentru floarea-soarelui era de 9,8 lei pe kg, în timp ce în primele 5 luni ale anului 2024 este de 7,9 lei pe kg.

Conform datelor de export pe luni, se observă clar că în prima jumătate a anului 2024 cantitatea de floarea-soarelui exportată este egală cu perioada similară din 2022 – anul în care exportul a fost maxim – de 461.076 de tone per an și 271.053 de tone în primele 5 luni.

„Analizând evoluția prețului la floarea-soarelui aparte pe luni, se observă că acesta a început să scadă în a doua jumătate a anului 2023 și a menținut acest trend în prima jumătate a anului 2024”, susține Rija.

În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 de mii de tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii de tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii de tone).

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159.748 de tone), 13,2%- către Turcia (35.558 de tone), 8,2%- către Bulgaria (22.053 de tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Exportul uleiului de floarea soarelui

Exportul de ulei de floarea-soarelui, care a bătut recorduri în primele 3 luni ale anului 2024, a scăzut considerabil în aprilie și mai. Această scădere a fost influențată semnificativ de deficitul de floarea-soarelui, cauzat de exportul masiv al acesteia.

„În plus, producătorii locali, așteptând speculativ o creștere a prețurilor la floarea-soarelui, au rămas reticenți în vânzarea către producătorii locali de ulei de floarea-soarelui, ceea ce a redus considerabil producția și exportul. În acest context, au fost luate măsuri pentru a asigura producătorii de ulei de floarea-soarelui cu materie primă, și deja în mai, 4 agenți economici au primit dreptul de a importa semințe de floarea-soarelui din Ucraina – în cantitate de aproximativ 68 de mii de tone”, afirmă expertul.

Prețul uleiului de floarea-soarelui a scăzut semnificativ în a doua jumătate a anului 2023, la începutul anului 2024 a crescut ușor și se menține la un nivel relativ stabil.

Liderul în exportul de ulei de floarea-soarelui rămâne compania Floarea Soarelui SA, cu o cotă de 89% în ianuarie – mai 2024 (59,6 mii de tone). Totuși, comparat cu anii precedenți, exporturile companiei Floarea Soarelui SA au scăzut semnificativ - în perioada ianuarie-mai anului trecut s-au exportat 101,8 mii de tone ulei, ce echivalează cu o scădere de 41,5% în anul curent.

În destinațiile de export ulei există, de asemenea, schimbări, subliniază expertul. Începând cu anul 2023, au apărut exporturile către Egipt, iar în prima jumătate a anului această țară a devenit lider în exporturile din Moldova.

„Ceea ce este, de asemenea, important pentru exportatorii moldoveni este faptul că crește numărul total și ponderea țărilor în care prețurile sunt mai mari, ceea ce înseamnă că profitabilitatea exportului este în creștere și există posibilitatea de a găsi direcții alternative mai avantajoase”, afirmă Iurie Rija.

Potrivit expertului, analiza datelor privind exportul de semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui luată pe sezoane aparte, și nu pentru anul calendaristic, oferă o imagine foarte interesantă – cantitățile exportate în sezonul curent (iulie 23 - mai 24) sunt mult peste cele exportate în perioada similară a sezonului precedent, ba chiar depășesc rezultatele din sezonul record 2021-2022. Astfel, s-a exportat aproximativ aceeași cantitate de semințe de floarea-soarelui, dar uleiul de floarea-soarelui a fost chiar cu 21% mai mult.

„Pentru a asigura transparența analizei și pentru a aduce datele într-un format comparabil pentru perioadele de sezon agricol iulie-mai, s-a efectuat o recalculare a cantității de ulei de floarea-soarelui în echivalentul necesar de semințe de floarea-soarelui. Datele sunt prezentate în graficul de mai jos. Conform acestei analize, semințele de floarea-soarelui sub formă de materie primă și prelucrate în ulei au fost exportate în acest sezon în cantitate mai mare chiar și comparativ cu sezonul record 2021-2022, cu 3,5% (881,7 mii de tone contra 851,5 mii de tone), și semnificativ mai mult decât în sezonul 2022-2023 cu aproape 11%. Un astfel de volum de export nu poate să nu aibă un impact asupra disponibilității materiei prime în țară. În prezent, în Moldova se simte acut deficitul de semințe de floarea-soarelui, ceea ce probabil va duce la creșterea prețurilor”, a conchis expertul.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!