Grâu mult, prețuri mici: La ce să se aștepte fermierii din R. Moldova

Author: Ilinca Fiodorov
Expert: Iurie Rija
Sezonul 2025/2026 pentru producția de grâu - agroexpert.md

Sezonul agricol 2025/26 aduce o producție-record de grâu la nivel mondial, dar și provocări pentru fermierii moldoveni, constată expertul Iurie Rija, Deși recolta globală este abundentă, cererea ridicată reduce formarea stocurilor, iar presiunea pe prețuri se resimte în regiunea Mării Negre. România înregistrează cel mai mare volum din ultimele trei decenii, Rusia elimină taxele la export, iar Moldova trebuie să facă față unei competiții regionale tot mai dure.

Conform raportului USDA din iunie 2025, producția mondială de grâu este prognozată la 808,6 milioane de tone, cu depășirea recoltei din sezonul precedent de 799,9 milioane tone, cât și nivelurile din anii anteriori. Lumea se așteaptă la un nou record de producție de grâu în 2025/26. Creșterea se datorează în principal revenirii producției în unele zone afectate anterior de condiții nefavorabile și extinderii suprafețelor cultivate în regiuni- cheie. Un factor important este Uniunea Europeană (UE), unde se anticipează o recoltă mult mai mare față de sezonul trecut: 136,6 milioane tone, comparativ cu 122 milioane în 2024/25. Practic, UE recuperează terenul pierdut - de exemplu, Spania a depășit seceta severă din 2022/23, având condiții mult mai bune în 2025.

„Chiar dacă oferta globală de grâu atinge un vârf istoric, cererea mondială la fel se mărește. Consumul este prognozat și el la un nivel record de 809,8 milioane tone, alimentat în principal de nevoile alimentare crescute în țări emergente (precum Nigeria, Sudan, India). Asta înseamnă că surplusul global de grâu este minim, iar stocurile de închidere la nivel mondial vor scădea ușor către 262,8 milioane tone – cel mai redus nivel din ultimul deceniu. Cu alte cuvinte, deși recolta este abundentă, grâul găsește rapid utilizare pe piață, fără să lase un exces în depozite”, susține expertul.

Bazinul Mării Negre rămâne o regiune strategică pentru piața grâului. Per ansamblu, producția combinată a acestor țări din bazinul Mării Negre se menține ridicată.

Spre exemplu, în acest sezon fermierii români așteaptă la cea mai mare recoltă de grâu din ultimele aproape trei decenii. Prognozele recente indică o producție de 12,2 milioane de tone de grâu în 2025/26 – cea mai mare cantitate recoltată de la recordul din 1997 încoace. Producția sezonului anterior era estimată la 10,2 milioane tone. Datele Comisiei Europene confirmă că productivitatea preconizată în România este cu 12% peste media ultimilor 5 ani. Cu o astfel de recoltă, România se poziționează din nou drept lider al exporturilor de grâu în UE.

În cazul Ucrainei, producția rămâne marcată de constrângerile geopolitice, însă în 2025/26 reușește să se mențină la un nivel relativ constant față de anul anterior. USDA estimează o recoltă de 23,0 milioane tone de grâu pentru Ucraina , foarte apropiată de 2024 (circa 23,4 milioane tone). În anii de dinaintea invaziei ruse (de exemplu, 2021/22), Ucraina recolta peste 30 milioane tone de grâu, deci actualul nivel de ~23 milioane reprezintă încă o scădere de 30 % față de potențialul înainte de război.

Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, își menține în 2025/26 statutul de superputere cerealieră, cu o recoltă estimată din nou la un nivel mare. Prognoza USDA indică 83,0 milioane tone de grâu produs în acest sezon, în ușoară creștere față de recolta anului trecut (81,6 milioane tone în 2024/25) Totuși, volumul rămâne sub recordul absolut atins în 2022/23, când s-a obținut peste 91 de milioane de tone grație unor condiții agrometeo de excepție și extinderii suprafețelor. Astfel, 2025/26 se anunță ca al doilea sau al treilea cel mai bun an agricol din istoria recentă a Rusiei, ce nu este deloc de neglijat.

În 2025/26, este de așteptat ca Rusia să rămână agresivă pe piețele de export, încercând să-și mențină cota de piață globală. Un semnal în acest sens este decizia guvernului rus de a elimina taxa la exportul de grâu în iulie 2025 - pentru prima dată de la introducerea acesteia în 2021. Taxa a fost concepută pentru a proteja piața internă de creșteri de preț, însă la o recoltă atât de mare și prețuri internaționale moderat de scăzute, autoritățile au preferat să o reducă la zero, încurajând astfel livrarea grâului rusesc pe piețele externe. Pentru regiunea Mării Negre și Republica Moldova, grâul rusesc (vândut frecvent la prețuri FOB scăzute din porturile de la Marea Neagră) setează un plafon inferior al prețurilor – cumpărătorii vor compara mereu prețul cerealelor locale cu alternativa rusească ieftină. 

Un factor important în acest sezon este atitudinea Uniunii Europene vizavi de afluxul de cereale ucrainene. Din 5 iunie 2025 UE a decis să înceteze măsurile preferențiale pentru cerealele din Ucraina, înlocuindu-le cu cote de import. S-au stabilit limite modeste – de exemplu, pentru grâu un plafon de 583 mii tone până la finele anului, comparativ cu cele 6,3 milioane tone exportate de Ucraina spre UE în 2024. Astfel, în noul sezon exporturile ucrainene spre UE vor scădea cu mult, forțând Ucraina să găsească piețe alternative în Afica și Asia, unde competiția de preț este acerbă. Pentru țările UE vecine (inclusiv Republica Moldova), restricționarea importurilor ucrainene va aduce o mică ușurare a presiunii asupra prețurilor locale. Per total, măsura protecționistă a UE restructurează fluxurile: mai puțin grâu ucrainean spre Europa, mai mult către Orient, și potențial prețuri mai stabile intern în Europa de Est.

„Pentru Republica Moldova, care este strâns interconectată cu piața din Bazinul Mării Negre, producția abundentă din regiune denotă că prețul grâului pe plan local va rămâne relativ moderat pe parcursul sezonului. Așadar, dacă România și Ucraina au mult grâu de vânzare și ieftin, traderii vor oferi producătorilor moldoveni prețuri mai mici. Consumatorii moldoveni- mori, brutării, industria furajeră, vor beneficia de costuri de achiziție mai scăzute la materie primă. Deja, spre finalul recoltei 2024, prețurile interne la grâu în Moldova au scăzut pe fondul unei oferte regionale mari și al lipsei de capacitate de stocare, forțând fermierii să vândă la prețuri mai mici (2500-2700 lei/t zona centru la sfârșit de iunie 2025)”, a mai explicat expertul.

Potrivit lui, o mână de ajutor pentru valoarea grâului din Moldova va veni din cursul politicilor comerciale regionale. Restricțiile impuse de UE asupra grâului ucrainean au șanse să creeze oportunități de preț. Cert este că Moldova va resimți influența cotațiilor din România (unde, cu recoltă record, acestea vor fi sub presiune) și din Ucraina (unde, din cauza dificultăților de export, producătorii vând adesea mai ieftin pe piața regională). În plus, și cursul valutar joacă un rol: un leu moldovenesc relativ stabil față de dolar va face ca oscilațiile de preț internațional să se traducă direct, diminuând valoarea în lei a mărfii vândute.

„Pentru fermierii moldoveni, se anticipează o dublă provocare. Pe de o parte, costurile de producție s-au normalizat oarecum față de șocul din 2022 cu permiterea un răgaz financiar. Pe de altă parte, prețurile de vânzare la recolta din 2025 cel mai probabil vor fi mai mici decât cele de anul trecut, din cauza ofertei mari regionale. Asta înseamnă că marjele de profit vor rămâne strânse, iar competitivitatea va fi cheia: fermierii cu randamente ridicate și costuri optimizate vor reuși să facă profit, în timp ce gospodăriile mai puțin productive vor simți presiune. Un element pozitiv este că prețurile mai mici la grâu înseamnă și furaje mai ieftine pentru sectorul zootehnic, precum și materie primă accesibilă pentru morărit și panificație, ce va ajuta la menținerea în frâu a inflației alimentare pe plan intern. Per total, consumatorii și procesatorii au motive de optimism moderat, în timp ce producătorii vor urmări cu atenție piața, știind că fiecare sezon aduce noi provocări, chiar și atunci când roadă este în abundență”, a conchis Rija.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!