În Republica Moldova sunt 1,6 milioane de hectare de terenuri agricole, dintre care 924,3 mii de hectare sunt arendate, reprezentând aproximativ 56,9% din total. Despre aceasta susține expertul economic Veaceslav Ioniță.
La 1 ianuarie 2023, distribuția terenurilor agricole pe forme juridice a fost următoarea:
- Societăți cu răspundere limitată (SRL): 829,9 mii hectare (51,1%), dintre care 712,6 mii hectare sunt arendate (85,9%).
- Gospodării țărănești: 432,7 mii hectare (26,6%), dintre care 157,2 mii hectare sunt arendate (36,3%).
- Persoane fizice: 282 mii hectare (17,4%).
- Cooperative agricole de producție: 53,6 mii hectare (3,3%), dintre care 35,4 mii hectare sunt arendate (66%).
- Societăți pe acțiuni (SA): 25,5 mii hectare (1,6%), dintre care 19,1 mii hectare sunt arendate (74,9%).
Analistul economic subliniază importanța mecanismului de arendă în contextul agriculturii.
„Datorită acestui mecanism, multe terenuri care nu pot fi prelucrate de către persoanele de la sate, fie din cauza vârstei, fie a posibilităților financiare limitate, sunt gestionate eficient după ce sunt date în arendă. Dacă aceste terenuri nu sunt arendate, riscă să ajungă în paragină și, ulterior, să fie erodate. Este o situație nevalorificabilă din punct de vedere agricol. Agricultura noastră continuă să supraviețuiască datorită arendării terenurilor agricole”, a afirmat analistul.
Cu referire la terenurile erodate, economistul a spus că autoritățile anunță că în fiecare an în Republica Moldova circa 7 mii de terenuri sunt scoase din circuitul agricol prin eroziune. În prezent ar fi circa 900 de mii de hectare de terenuri nefolosite.
„Dacă am avea niște politici active s-ar face ca 20% din aceste terenuri pierdute în ultimii ani să fie recuperate. În acest an, dacă am fi avut această recuperare, am fi câtigat producție agricolă de circa 8 mlrd/lei. Avem pierderi că terenurile bune au fost abandonate, iar terenurile care au fost bune au fost lăsate să degradeze. Avem terenuri degradate, avem terenuri abandonate și apoi ne întrebăm de ce suntem săraci”, a precizat economistul.