Moldova

Oleg Tîrsînă: ”Ne bucură calitatea miezului, producția livezilor intrate pe rod chiar este una îmbucurătoare”

Expert: Oleg Tîrsînă

În pofida secetei din acest an, Uniunea asociațiilor producătorilor de culturi nucifere, anunță o recoltă mai mare decât în 2021, în plus, calitatea nucilor este una de invidiat, în unele livezi. Am discutat cu Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, care ne-a comunicat că în acest an, așteptările coincid cu recolta care deja a început să fie adunată.

”Chiar în aceste zile, se recoltează soiurile timpurii, cele moldovenești, recolta va fi pe nivelul așteptărilor, cred că vom avea surprize în ceea ce privește cantitatea nucilor, ținând cont de seceta din acest an, rezultatele vor fi destul de bune. Totodată, ne bucură calitatea miezului, producția livezilor intrate pe rod este una îmbucurătoare. Crește ponderea nucilor obținute din livezi versus cele din fîșiile de aliniement, fapt ce este o tendință bună” a subliniat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

Deocamdată nu se știe volumul nucilor care va fi recoltat în acest an, abia la finalul lunii octombrie se va cunoaște dinamica producției globale obținute în Republica Moldova.

”Este prematur să vă comunic o cifre, pentru că deocamdată nu le cunoaștem, avem suprafețe care au fost defrișate, avem livezi care abia au intrat pe rod, e dificil să știm precis cantitativ care este situația. Nici statul nu deține aceste informații, chiar recent am fost contactați de Biroul Național de Statistică pentru a le oferi date referitor la volumul exportat pe ani, căci anume aceste cifre le cunoaștem, datele de export. Anume în baza acestor informații ne dăm seama cum evoluează în dinamică producția globală de nuci obținută în Republica Moldova. În general, exportul de nuci variază de la 13 la18 mii de tone de miez de nuci pe sezon.  În 2017 s-a atins recordul de 18 mii tone, în rest până la 15 mii. În acest an, prognozele sunt mai bune, dar vom putea anunța abia după ce se va termina procesul de recoltare” a menționat Oleg Tîrsînă.

Republica Moldova exportă nucile într-o cantitate de 80-85% din toate tipurile de producţie. Din valoarea totală a nucilor exportate, peste 80 la sută au ajuns în Uniunea Europeană, comunică Delegația UE în Republica Moldova. Potrivit datelor, în 2021, Republica Moldova a exportat nuci în valoare totală de 41,5 milioane de dolari. După UE, Moldova a exportat în Elveția (6,4%), Marea Britanie (5,6%), Turcia (2,6%), Albania (1%) și alte țări (2,9%).

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!